Načrtujete trajnostno mobilnost in zeleno pisarno?

Motovila v začetku maja pričenja z izvajanjem programa strokovnega usposabljanja za zeleni prehod v kulturi. Program, ki nastaja v sodelovanju s strokovnjaki, bo udeležencem ponudil praktična znanja in orodja na področju uvajanja zelenih praks. 

Uvodna delavnica o trajnostni mobilnosti in zeleni pisarni bo potekala v torek, 7. maja v Gorici, Italija. Usposabljanje je primarno namenjeno predstavnikom organizacij, ki bodo vključene v nastajajočo mrežo zelenih filmskih prizorišč Potujoči Kino Soča – Cinema itinerante Isonzo na širšem obmejnem območju med Italijo in Slovenijo. Delavnice pa se lahko udeležijo tudi predstavniki vseh kulturnih organizacij z obeh strani meje, ki bi želeli pridobiti uporabna znanja in informacije pri uvajanju bolj okoljsko trajnostnih praks delovanja in pri izvajanju kulturnih aktivnosti – tudi v okviru prihajajoče evropske prestolnice kulture GO!2025.

Delavnica je brezplačna in bo potekala v angleškem jeziku brez tolmačenja. Udeleženci po zaključku usposabljanja prejmejo potrdilo o udeležbi. Več informacij in prijave na dogodek so dostopne tukaj.

Program usposabljanja je del projekta Go Green Cinema, ki ga skupaj razvijata Kinoatelje in Motovila. Do jeseni 2025 bomo na obeh straneh meje organizirali štiri srečanja s praktičnimi delavnicami.

Nekaj nasvetov, kako načrtovati trajnostno mobilnost in vzpostaviti zeleno pisarno:

1. Vzpostavite t. i. zeleno ekipo oz. določite osebo, ki bo odgovorna za zelene prakse.
2. Pri organizaciji dogodkov upoštevajte zelene vidike.
3. Spodbujajte trajnostno mobilnost med svojimi zaposlenimi in obiskovalci.
4. Vzpostavite sistem merjenja vpliva organizacije na okolje.
5. Komunicirajte vaše okoljske cilje in prakse.

Nasveti in video z delavnice načrtovanja trajnostne mobilnosti in zelene pisarne za predstavnike kulturnih in ustvarjalnih sektorjev, ki smo jo v sodelovanju z Umanotero in IPoP organizirali septembra 2023 v Ljubljani.

Vas zanima več? Vabljeni na serijo usposabljanj za zeleni prehod v kulturi #GoGreenCinema.

Program usposabljanja je del projekta Go Green Cinema (GGC), ki ga financira Evropska unija iz Sklada za male projekte GO! 2025 programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027, ki ga upravlja EZTS GO.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1