Nemo Museums, Climate And Politics

Muzeji in trajnostni prehod

Evropska mreža muzejev NEMO je novembra lani na Finskem organizirala konferenco o vlogi muzejev v podnebni krizi (na ogled so posnetki razprav) in objavila poziv k ukrepanju na področju trajnosti v muzejih, ki so ga pripravili predstavniki nacionalnih muzejskih organizacij v Evropi. Združenje meni, da imajo muzeji ključno vlogo pri okoljski trajnosti in zamišljanju naše možne prihodnosti. Zato se zavezuje, da bodo muzeji svoje raznolike zbirke in zgodbe, ki jih hranijo, uporabili za navdihovanje ljudi in omogočanje sprememb.

Poleg tega se NEMO v izjavi zavzema, »da bi bili muzeji ključni akterji v boju proti podnebnim spremembam in da bi jih podpirali pri izkoriščanju njihovega polnega potenciala v okviru politik in programov financiranja, ki podpirajo trajnostni prehod Evrope. NEMO pomaga muzejem pri ozaveščanju, izmenjavi in gradnji zmogljivosti, ko se prilagajajo podnebju prijaznemu delovanju in uporabljajo svojo platformo za vključevanje nujnosti in ukrepov, ki so potrebni za preprečevanje nadaljnjega globalnega dviga temperature, izgube biotske raznovrstnosti ter posledičnih družbenih in ekoloških žrtev.«

NEMO se posveča evropskim podnebnim in trajnostnim politikam, ki vplivajo na kulturno dediščino in zlasti na muzeje. Npr. poročilo Museums, Climate and Politics: Taking political action in the sustainable transition vključuje tudi pregled zakonodaje za Slovenijo, izpostavlja Ljubljano med dobrimi praksami mest ter omeni Galerijo Božidar Jakac, ki je sodelovala z Muzejem sodobne umetnosti iz Beograda pri razstavi Overview Effect. NEMO se nadeja, da bo omenjeno poročilo prispevalo k ozaveščenosti v sektorju in podprlo muzeje pri uresničevanju njihovega potenciala kot partnerje oblikovalcev politik in voditeljev skupnosti pri trajnostnem prehodu Evrope.

Oglejte si tudi zemljevid podnebnih ukrepov v muzejih, h katerim muzeji prispevajo v realnem času. Slovenije (še) ni na seznamu.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1