Ggc Image Motovila Mailchimp1200x800

Delavnica Trajnostna mobilnost in zelena pisarna

Datum dogodka 07.05. 2024 • 09:30  −  07.05. 2024 • 14:00
VstopninaBrezplačno

Z delavnico o trajnostni mobilnosti in zeleni pisarni Motovila pričenja z izvajanjem programa strokovnega usposabljanja za predstavnike kulturnih organizacij iz širšega obmejnega območja med Italijo in Slovenijo. Program, ki nastaja v sodelovanju s strokovnjaki, bo udeležencem ponudil praktična znanja in orodja na področju uvajanja zelenih praks. Do jeseni 2025 bomo na obeh straneh meje organizirali štiri srečanja s praktičnimi delavnicami. Uvodno delavnico, ki bo potekala v torek, 7. maja v Gorici (IT), bosta vodila Gaja Brecelj, direktorica Umanotere in Aidan Cerar iz Inštituta za politike prostora – IPoP.

Usposabljanje je primarno namenjeno predstavnikom organizacij, ki bodo vključene v nastajajočo mrežo zelenih filmskih prizorišč Potujoči Kino Soča – Cinema itinerante Isonzo. Toplo pa so vabljeni predstavniki vseh kulturnih organizacij z obeh strani meje, ki bi želeli pridobiti uporabna znanja in informacije pri uvajanju bolj okoljsko trajnostnih praks delovanja in pri izvajanju kulturnih aktivnosti – tudi v okviru prihajajoče evropske prestolnice kulture GO!2025.

PRIJAVE tukaj zbiramo najkasneje do 6. maja do 12h oz. do zapolnitve mest.

Kdaj

Torek, 7. maj 2024, 9.30–14.00

Kje

Trgovski dom, Corso Verdi 52, Gorica (IT)

Prijave

do 6. maja do 12h oz. do zapolnitve mest

Program delavnice vključuje:
  • zeleni sistem delovanja organizacije;
  • kaj moramo narediti kulturne institucije za zmanjšanje okoljskega in ogljičnega odtisa;
  • kako pripraviti mobilnostni načrt kot orodje za zmanjševanje uporabe avtomobila in s tem povezanih emisij iz mobilnosti;
  • ukrepi za spreminjanje potovalnih navad zaposlenih in obiskovalcev.
Časovnica delavnice:

9.30–10.00: prihod in registracija
10.00–11.30: I. del
11.30–11.45: odmor
11.45–13.15: II. del
13.15–14.00: zaključek in druženje s prigrizkom

O mentorjih delavnice

Gaja Umanotera FotkaGaja Brecelj je direktorica nevladne organizacije Umanotera, ki si že skoraj 30 let prizadeva za uveljavljanje trajnostnega razvoja v družbi. Umanoteri se je Gaja pridružila leta 2005, v zadnjih letih pa pokriva predvsem področja podnebnih sprememb, zelene pisarne in trajnostnih dogodkov, etične potrošnje, odgovornega turizma, zelenih delovnih mest in razvoja nevladnega sektorja. Zagovarja, da so ključne sistemske spremembe, obenem pa se tudi sama čim bolj drži načela »Delaj, kar govoriš«. Kot gonilo prehoda v trajnostno družbo jo zanimajo družbene inovacije in skupnostne prakse.

Aidan Cerar IpopAidan Cerar je sociolog, ki se je izobraževal na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani in Univerzi Leuphana Lüneburg v Nemčiji. Na Inštitutu za politike prostora – IPoP se ukvarja s trajnostnim urbanim razvojem, skupnostnimi praksami, ustvarjanjem prostora in trajnostno mobilnostjo, predvsem pa sodelovanjem javnosti v urejanju prostora. Sodeluje tudi v raziskavah in predava na fakultetah. Pred tem se je na Regionalni razvojni agenciji Ljubljanske urbane regije ukvarjal s projekti, povezanimi s trajnostno mobilnostjo in spodbujanjem razvoja kreativnega sektorja. Sodeloval je pri ustanavljanju Knjižnice REČI, socialne inovacije, in razvoju nove oblike podpore lokalnim pobudam, imenovani Zunaj. Je soavtor Celostne prometne strategije Mestne občine Ljubljana in član društva za prostorska vprašanja Maja Farol.


Udeleženci so po delavnici, ob 14.30 vabljeni še v Hišo filma / Palazzo del Cinema (Piazza Vittoria / Travnik 41, Gorica), kjer bo potekala tretja edicija simpozija Vzhod / Zahod – Meja skozi film in zgodovino, ki raziskuje avdiovizualno dediščino ob slovensko-italijanski meji. Letos se simpozij (6.–8. maj) osredotoča na pomen lokalnih filmskih kultur in čezmejnih filmskih praks ter vlogo televizije v širšem čezmejnem prostoru. Simpozij soustvarja Kinoatelje s številnimi domačimi in evropskimi partnerji in je del programa Evropske prestolnice kulture GO! 2025.


O mreži filmskih prizorišč

V okviru projekta Go Green Cinema, ki ga skupaj razvijata Kinoatelje in zavod Motovila, je v nastajanju tudi mreža filmskih prizorišč, ki smo jo poimenovali Potujoči Kino Soča – Cinema itinerante Isonzo. Filmska kultura bo z letošnjim poletjem zaživela v odročnejših krajih, kjer trenutno ni na voljo ustrezne infrastrukture za profesionalne in kvalitetne filmske projekcije. Projekt bo skupaj s sodelujočimi lokalnimi akterji gradil kulturno-turistično ponudbo, ki bo obiskovalce filmskih projekcij spodbudila tudi k raziskovanju lokalne filmske in druge kulturne dediščine.

Program usposabljanja je del projekta Go Green Cinema (GGC), ki ga financira Evropska unija iz Sklada za male projekte GO! 2025 programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027, ki ga upravlja EZTS GO.

PRIJAVE zbiramo najkasneje do 6. maja do 12h oz. do zapolnitve mest (glej obrazec spodaj).
Vljudno prosimo za odgovorne prijave, s čimer boste pripomogli k trajnostni izvedbi srečanja.

Delavnica je brezplačna in bo potekala v angleškem jeziku brez tolmačenja. Udeleženci po zaključku usposabljanja prejmejo potrdilo o udeležbi.
Program usposabljanja je del projekta Go Green Cinema (GGC), ki ga skupaj razvijata Kinoatelje in Motovila.

Dodatne informacije: info[at]motovila.si

Kje bo delavnica?

Delavnica Trajnostna mobilnost in zelena pisarna

Trgovski dom, Corso Giuseppe Verdi, Gorica, Italija

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1