Motovila Delavnica 2023

Delavnica načrtovanja trajnostne mobilnosti in zelene pisarne

Datum dogodka 13.09. 2023 • 09:00  −  13.09. 2023 • 13:00
VstopninaBrezplačno

Motovila v sodelovanju z Umanotero, Slovensko fundacijo za trajnostni razvoj in IPoP – Inštitutom za politike prostora v sredo, 13. septembra organizira praktično delavnico načrtovanja trajnostne mobilnosti in zelene pisarne za predstavnike kulturnih in ustvarjalnih sektorjev.

Delavnica bo udeleženkam_cem ponudila praktično znanje in orodja, s katerimi bodo v svojih organizacijah lažje začeli načrtovati in uvajati bolj trajnostne prakse pri vsakodnevnem delovanju in mednarodnem sodelovanju.

Delavnica, ki jo bosta vodila Gaja Brecelj (Umanotera) in dr. Aidan Cerar (IPoP), vsebinsko zaokroža forum Mobilnost ZA ustvarjalnost o trajnostni in pravični (mednarodni) mobilnosti v kulturi, ki ga Motovila s partnerji organizira dan prej, 12. septembra v Ljubljani. Zato udeležence delavnice vabimo, da se udeležijo tudi foruma.

Kdaj

Sreda, 13. september, 9.00–13.00

Kje

Računalniški muzej, Ljubljana

Prijave do

Petek, 8. september do 13.00

Na področju okoljske trajnosti Motovila spodbuja k izmenjavi informacij, preverjenih praks in priložnosti, ki omogočajo vključevanje trajnostnih vidikov v delovanje organizacij v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih ob upoštevanju izzivov, s katerimi se ta sektor sooča. Pri tem sodelujemo s področnimi strokovnjaki in organizacijami, katerih poslanstvo je spodbujanje trajnostnega razvoja na ravni posameznika, institucij in družbe. Leta 2022 smo organizirali delavnico z Ekologi brez meja (gl. tukaj), junija 2023 pa z Umanotero v Izoli izvedli uspešno delavnico s praktičnimi rešitvami za bolj trajnostno delovanje kulturnih organizacij v času podnebne krize.

PROGRAM DELAVNICE 9.00–13.00

Tokrat smo k sodelovanju povabili Umanotero in IPoP, ki lahko s svojim znanjem in izkušnjami spodbudita k drugačnemu razmišljanju in ponudita podporo za bolj učinkovito prilagajanje praks so(delovanja) kulturnega in ustvarjalnih sektorjev. Na delavnici bo sodeloval tudi Tim Wagendorp (Vlaams Audiovisueel Fonds), ki bo uvodoma na kratko predstavil spletni instrument EURECAEURopean Environmental CAlculator za merjenje ogljičnega odtisa za filmsko in AV produkcijo, ki je uporaben tudi za ostale kulturne in ustvarjalne sektorje.

Program delavnice vključuje:
– kaj je in kako deluje kalkulator EURECA;
– uvod v zeleni sistem delovanja organizacije;
– kaj moramo narediti kulturne institucije za zmanjšanje okoljskega in ogljičnega odtisa;
– kako pripraviti mobilnostni načrt kot orodje za zmanjševanje prometa;
– kateri so ukrepi za spreminjanje potovalnih navad zaposlenih in obiskovalcev.
Delavnico bomo zaključili z mreženjem in kosilom.

Dogodek je brezplačen in bo potekal v slovenskem jeziku z izjemo kratke uvodne predstavitve kalkulatorja EURECA v angleščini.

Motovila delavnico organizira v sodelovanju z Umanotero in IPoP ter s podporo Evropske unije, Ministrstva za kulturo in Mestne občine Ljubljana. Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.

PRIJAVE NA DELAVNICO

Obvezne so spletne prijave (glej obrazec spodaj) do petka, 8. septembra do 13.00.
Število mest je omejeno. Vljudno prosimo za odgovorne prijave, s čimer boste pripomogli k trajnostni izvedbi srečanja.

Dodatne informacije: info[at]motovila.si

O predavateljih

Gaja Umanotera FotkaGaja Brecelj je direktorica nevladne organizacije Umanotera, ki si že skoraj 30 let prizadeva za uveljavljanje trajnostnega razvoja v družbi. Umanoteri se je Gaja pridružila leta 2005, v zadnjih letih pa pokriva predvsem področja podnebnih sprememb, zelene pisarne in trajnostnih dogodkov, etične potrošnje, odgovornega turizma, zelenih delovnih mest in razvoja nevladnega sektorja. Zagovarja, da so ključne sistemske spremembe, obenem pa se tudi sama čim bolj drži načela »Delaj, kar govoriš«. Kot gonilo prehoda v trajnostno družbo jo zanimajo družbene inovacije in skupnostne prakse.

Aidan Cerar IpopAidan Cerar je sociolog, ki se je izobraževal na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani in Univerzi Leuphana Lüneburg v Nemčiji. Na IPoP Inštitut za politike prostora se ukvarja s trajnostnim urbanim razvojem, skupnostnimi praksami, ustvarjanjem prostora in trajnostno mobilnostjo, predvsem pa sodelovanjem javnosti v urejanju prostora. Sodeluje tudi v raziskavah in predava na fakultetah. Pred tem se je na Regionalni razvojni agenciji Ljubljanske urbane regije ukvarjal s projekti, povezanimi s trajnostno mobilnostjo in spodbujanjem razvoja kreativnega sektorja. Sodeloval je pri ustanavljanju Knjižnice REČI, socialne inovacije, in razvoju nove oblike podpore lokalnim pobudam, imenovani Zunaj. Je soavtor Celostne prometne strategije Mestne občine Ljubljana in član društva za prostorska vprašanja Maja Farol.

TimTim Wagendorp, ki je delal kot okoljski znanstvenik in strokovnjak za politiko v združenju podjetij za ponovno uporabo, je od marca 2017 koordinator za trajnost pri združenju Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Osredotoča se predvsem na filmsko in medijsko produkcijo, ki jo podpira VAF, ozavešča pa tudi na drugih področjih, povezanih z VAF, na primer v kinematografih, pri pisanju scenarijev, video igrah, animaciji in izobraževanju. Sodeluje s številnimi organizacijami, mdr. z Green Screen (in EURECA), Cineregio in EFAD.

Kje bo delavnica načrtovanja trajnostne mobilnosti in zelene pisarne?

Motovilina delavnica načrtovanja trajnostne mobilnosti in zelene pisarne

Društvo računalniški muzej, Celovška cesta 111, Ljubljana, Slovenija

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1