Foto Luka Kotnik Pro Plus

Motovila spodbuja trajnostne prakse v filmski industriji

Oktobra 2023 smo sodelovali na Festivalu slovenskega filma in spregovorili o tem, kako program Ustvarjalna Evropa MEDIA spodbuja trajnost, in o primerih dobrih praks doma in v tujini.

PRO PLUS je na 26. Festivalu slovenskega filma v Portorožu organiziral okroglo mizo »Trajnostne prakse v filmski industriji«, na kateri je sodelovala tudi Ines Kežman (Motovila). Razpravljali smo o izzivih in ciljih na področju okoljske trajnosti.

[Foto Luka Kotnik: PRO PLUS.]

Na Motovili smo v sodelovanju s predstavniki kulturnega in ustvarjalnih sektorjev zbrali izzive, s katerimi se soočajo pri implementaciji (bolj) okoljsko trajnostnih pristopov. Sodelujoči na okrogli mizi so potrdili, da se soočajo s podobnimi težavami. Dodatno smo izpostavili neustrezno infrastrukturo (stavbe, promet), na katero sektor nima neposrednega vpliva. Ima pa sektor možnost, da na to opozarja in s svojim delovanjem postavlja dober zgled. Izpostavili smo, kako program EU Ustvarjalna Evropa promovira zelene prakse, tudi s pomočjo finančnih spodbud pri uvajanju zelenih praks. Dober primer je Avstrija, ki je januarja letos uvedla t. i. zeleni bonus v vrednosti petih odstotkov produkcijskih stroškov. Prejmejo ga domače in tuje produkcije, ki izpolnjujejo kriterije okolju prijazne produkcije.

Hana de Goeji, vodja trajnostne produkcije pri CME – Central European Media Enterprises je izpostavila cilj CME, da do leta 2027 vse njihove produkcije sledijo trajnostnim standardom ter prejmejo certifikat trajnostne produkcije. Poleg tega želijo z odgovornimi vsebinami spodbujati gledalce k sprejemanju boljših odločitev glede varstva okolja. CME ima sicer v lasti zasebne televizijske hiše v šestih državah, med njimi tudi PRO PLUS iz Slovenije.

PRO PLUS uvaja načela trajnostne produkcije, prvi korak v tej smeri je certifikat Albert. Miha Kirn, vodja nabave in koordinator za trajnost pravi, da v tej luči spodbujajo in spremljajo produkcijo TV serij in oddaj. Letos bo vsaj petdeset odstotkov vseh produkcij prejelo certifikat trajnostne produkcije.

Producent in režiser Luka Štigl je za PRO PLUS naredil TV serijo, ki je prejela certifikat Albert za trajnostno produkcijo. Pravi, da sta bila dva najpomembnejša ukrepa pri snemanju popolno izogibanje embalaži za enkratno uporabo in organizirani prevozi na zunanje lokacije.

Nina Robnik iz produkcijske hiše Stara gara, večkrat uspešna v programu Ustvarjalna Evropa na razpisih za razvoj projektov MEDIA, si že dalj časa prizadeva za bolj trajnostne prakse v filmski produkciji. Pravi, da je še vedno izziv motivacija in prepričevanje ekipe o nujnosti vpeljave takšnega načina snemanja.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1