Green Transition 01

Kako lahko kultura in ustvarjalnost spodbudita zeleni prehod

Kot del strukturiranega dialoga Voices of Culture med Evropsko komisijo in kulturnim sektorjem je skupina več kot 30 avtorjev_ic objavilo novo poročilo, ki želi prikazati kulturo kot pobudnika in spodbujevalca sprememb v smeri zelenega prehoda.

V poročilu z naslovom Culture and Creative Sectors and Industries driving Green Transition and facing the Energy Crisis strokovnjaki s področja kulture analizirajo načine in priložnosti za pospešitev zelenega prehoda in reševanje energetske krize v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih ter prek njih.

Avtorji poročila menijo, da ima kultura moč, potencial in sposobnost za spremembe, vključitev in zgled za trajnostno delovanje v družbi in oblikovanje zelenih in trajnostnih politik. Poročilo vsebuje tudi več priporočil za nadgradnjo in povečanje učinkovitosti teh pobud. Poleg tega priporoča, »da Evropska komisija uvede nove institucionalne oblike podpore in strukture financiranja, ki bodo kulturnemu in ustvarjalnim sektorjem omogočile, da počne to, kar zna najbolje: spreminja tradicijo in pričakovanja, krši pravila, navade in prakse ter jih nadomešča z novimi perspektivami in oblikami».

Poročilo je namenjeno tako kulturnim delavcem na lokalni in nacionalni ravni kot oblikovalcem politik, saj zagotavlja uporabna orodja in priporočila za njihovo delo.

Več o poročilu na spletni strani Voices of Culture, kjer si ga lahko brezplačno pretočite.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1