Img 20240326 Wa0004

Svetujemo založnikom za razpis Kroženje evropskih literarnih del za leto 2024

Motovila (CED Slovenija) je konec marca 2024 v Ljubljani na Vodnikovi domačiji Center organizirala tehnično delavnico za prijavitelje na razpis Ustvarjalna Evropa, ki spodbuja mednarodno kroženje evropskih literarnih del.

Na delavnici smo predstavili razpisni postopek in svetovali, kaj upoštevati pri pripravi na razpis za leto 2024, svoje bogate izkušnje sodelovanja v projektih s podporo Ustvarjalne Evrope pa je delila Katja Kac iz KUD Sodobnost.

Na spletu Motovile je dostopno gradivo (ppt), ki smo ga pripravili za udeležence delavnice.

Prijaviteljem na razpis svetujemo, da natančno preberejo razpisno dokumentacijo.

Katja Kac iz KUD Sodobnost svetuje:

  • S projektnim predlogom je dobro slediti viziji in poslanstvu lastne organizacije.
  • Podpora EU lahko omogoči nove, testne aktivnosti, namenjene npr. promociji branja kot v primeru KUD Sodobnost družinsko tekmovanje bralni vlak.
  • Povežite se s tujimi založniki, s katerimi že sodelujete in jih poznate.
  • Pravočasno uredite pogodbe s prevajalci, tudi partnerji, če so v projektu.
  • O vključitvi vprašanja ozelenitve v projekt: založniki naj uporabijo papir z oznako FSC, partnerje, gostujoče avtorje, občinstva spodbujajo k trajnostni mobilnosti … (Katja je znanje pridobila tudi na Motovilini delavnici načrtovanja trajnostne mobilnosti in zelene pisarne.)
  • O vključitvi vprašanja vključenosti v projekt: KUD Sodobnost se povezuje s šolami po celi Sloveniji idr. organizacijami, kot npr. s Turističnim društvom Kostel, s čimer prispevajo k decentralizaciji aktivnosti in spodbujanja branja tudi izven prestolnice.

KUD Sodobnost usmerja svoje založniške ambicije k visoko kakovostnim, skrbno izbranim besedilom, med katerimi lahko najdete več nagrajenih in za nagrade nominiranih knjig domačih in tujih avtorjev. Poleg tega aktivno sodeluje pri razvoju bralne kulture v Sloveniji in pri promociji slovenskih avtorjev v tujini. Izdaja tudi revijo Sodobnost, najstarejšo slovensko revija za književnost in kulturo, ki je tudi ena od štirih najstarejših tovrstnih revij v Evropi.

Oglejte si video zgodbo.

O razpisu

Creative Europe Call TrlO razpisu Ustvarjalna Evropa

Razpisna shema Kultura – Kroženje evropskih literarnih del založnikom sofinancira prevajanje, objavljanje, distribucijo in promocijo leposlovnih del avtorjev oz. avtoric, ki so državljanke_ni sodelujočih držav programa Ustvarjalna Evropa ali tam prebivajo, lahko pa gre tudi za dela, ki sodijo v literarno dediščino teh držav.

Na razpis se lahko prijavijo organizacije s področja založništva in knjigotrštva, in sicer samostojno ali v konzorciju vsaj 2 partnerskih organizacij. Posamezniki se ne morejo prijaviti.

Prijavitelji lahko predložijo projekte različnih velikosti (male, srednje in velike), ki se razlikujejo glede na število predloženih leposlovnih del in višino zaprošenih sredstev EU. Projektna vloga mora vključiti vsaj 5 upravičenih leposlovnih del.

Več o razpisu na portalu FTOP, kjer najdete dostop do razpisne dokumentacije idr. uporabne dokumente pa tudi ponudbe organizacij, ki iščejo partnerje. Razpis je povzet tudi na spletu CED Slovenija.

Uporabne povezave:

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1