Cluster 2 Horizoneurope

Razpisi Obzorje Evropa za leto 2024 za kulturni in ustvarjalne sektorje

Program EU Obzorje Evropa z razpisi za leto 2024 omogoča priložnosti tudi za kulturni in ustvarjalne sektorje. Razpisi so dostop na portalu Funding Funding & Tender Opportunities (FTOP), omogočajo pa povezovanje in sodelovanje na področju kulturne vzgoje, demokratične udeležbe, zelenega prehoda, promociji vrednot prek kulturne dediščine in umetnosti ipd..

Vas zanimajo priložnosti programa Obzorje Evropa?

Vabljeni na informativni dan Evropske komisije (18. oktober na spletu v angleščini) in nacionalnih informacijskih točk CED Slovenija in Točka Obzorje Evropa (9. november v Ljubljani, v slovenščini).

Vabljeni na informativni dan

Spletni info dan Evropske komisije (angleško)
 • Kaj: Informativni dan Grozd 2: Kultura, kreativnost in vključujoča družba s predstavitvijo tematik razpisov iz delovnega programa Grozda 2 za leto 2024.
 • Kdaj: 18. oktober, 9.30–15.55.
 • Kje: na spletu, obvezna registracija.
 • Več informacij tukaj.
 • Organizator: Evropska komisija.

Dan kasneje, 19. oktobra 2023, bo konzorcij nacionalnih kontaktnih točk Grozda 2 »Net4Society« organiziral tudi posredniški dogodek (angleško brookerage event), kjer lahko najdete partnerje za pripravo skupnih predlogov projektov. Potrebna je predhodna registriracija.

Info dan v Ljubljani (slovensko)
 • Kaj: Ustvarjalna Obzorja, info dan o priložnostih programov EU Ustvarjalna Evropa in Obzorje Evropa za leto 2024.
 • Kdaj: četrtek, 9. november, 9.00–14.00.
 • Kje: Atrij ZRC SAZU, Novi trg 2, Ljubljana.
 • Prijave odpremo kmalu.
 • Več informacij tukaj.
 • Organizator: Motovila (CED Slovenija) v sodelovanju z Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in inovacije (Točka Obzorje Evropa).

Obzorje Evropa (Horizon Europe) je okvirni program EU za raziskave in inovacije v obdobju 2021–2027, ki je osredotočen predvsem na globalne izzive in evropsko industrijsko konkurenčnost podjetij. Skupna vrednost programa za 7-letno obdobje znaša 95,5 milijard EUR.

Obzorje Evropa vključuje t. i. Grozd 2«Kultura, ustvarjalnost in vključujoča družba«, ki je namenjen izpolnjevanju ciljev in prednostnih nalog EU glede krepitve demokratičnega upravljanja in udeležbe državljanov, varovanja in promocije kulturne dediščine ter odzivanja in oblikovanja večplastne družbene, gospodarske, tehnološke in kulturne transformacije. Cilj grozda 2 je zagotoviti na dokazih temelječ socialno pravičen in vključujoč evropski zeleni in digitalni prehod ter okrevanje po pandemiji Covid-19.

Razpisi Obzorje Evropa za leto 2024 za kulturni in ustvarjalne sektorje bodo omogočili priložnosti za pripravo predlogov na področjih (glej strateški načrt Obzorje Evropa 2021–2024) demokracija in vladanje; evropska kulturna dediščina ter kulturne in ustvarjalne industrije ter družbene in ekonomske transformacije. Pričakuje se, da bodo vse teme v okviru tega grozda vključevale družbene vede in humanistiko ter vključevale razsežnost spola.

NOVO: Evropska komisija in Združeno kraljestvo sta dosegli sporazum za pridružitev Združenega kraljestva okvirnemu programu za raziskave in inovacije, Obzorje Evropa. Na podlagi doseženega dogovora bodo raziskovalke in raziskovalci Združenega kraljestva lahko enakopravno sodelovali v vseh delih programa Obzorje Evropa pri razpisih in projektih, financiranih na podlagi delovnih programov 2024 in dalje.

Aktualni razpisi:
 • Arts and cultural awareness and expression in education and training, HORIZON-CL2-2024-TRANSFORMATIONS-01-08
 • Cultural and creative industries for a sustainable climate transition, HORIZON-CL2-2024-HERITAGE-01-02
 • Culture, the arts and cultural spaces for democratic participation and political expression, online and offline, HORIZON-CL2-2024-DEMOCRACY-01-08
 • Europe’s cultural heritage and arts – promoting our values at home and abroad, HORIZON-CL2-2024-HERITAGE-01-04
 • Leverage the digital transition for competitive European cultural and creative industries, HORIZON-CL2-2024-HERITAGE-01-03
 • New European Bauhaus – Innovative solutions for greener and fairer ways of life through arts and culture, architecture and design for all, HORIZON-CL2-2024-HERITAGE-01-01
 • Strategies to strengthen the European linguistic capital in a globalised world, HORIZON-CL2-2024-HERITAGE-01-03
 • The interrelation between social, cultural and political identities, as well as the sense of belonging, and democracies, HORIZON-CL2-2024-DEMOCRACY-01-04

Razpisi so objavljeni na FTOP. Rok za oddajo projektnih vlog je 7. februar 2024 do 17.00.00.
Za dodatne informacije se obrnite na Točko Obzorje (Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije): dr. Davor Kozmus, davor.kozmus[at]gov.si.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1