Motovila 20210308

Motovila na dan žena zavrača rože in priporoča …

Ob mednarodnem dnevu žena smo za vas izbrali naslednje vsebine, ki so jih pripravili Umetnostna galerija Maribor (Wom@rts), Center arhitekture Slovenije, GT22, evropska platforma Liveurope, Artkino mreža Slovenije, Slovenski filmski center, Pisarna Ljubljane Unescovega mesta literature,  Mesto žensk (WoW) …

Ali ste vedeli …

… da je Svet Evropske unije enakost spolov umestil med pet prednostnih nalog Delovnega načrta za kulturo (2019–2022)? Kultura namreč lahko odigra ključno vlogo pri izpodbijanju spolnih stereotipov in spodbujanju družbenih sprememb. Enakost spolov bo tudi pomembna tema novega programa Ustvarjalna Evropa 2021–2027.

… da bo Komisija še naprej spodbujala večjo enakost spolov in spremljala udeležbo žensk v podprogramu programu MEDIA. Napovedala je niz ukrepov za zmanjšanje neenakosti: podpora in spodbujanje ženskih filmskih ustvarjalk ter distribucija in promocija njihovih del; krepitev sodelovanja z nacionalnimi in mednarodnimi skladi ter institucijami, zlasti Eurimages in Evropskim avdiovizualnim observatorijem, za izmenjavo podatkov in dobrih praks; podpora mentorskim dejavnostim v sodelovanju s strokovnimi mrežami in platformami; enakost spolov bo prednostna naloga programa EU za kulturni in ustvarjalne sektorje po letu 2020.


Umetnostna galerija Maribor v okviru projekta Wom@rts* danes ob 11.00 vabi na branje Deklaracijo o pravicah ženske.

Center arhitekture Slovenije organizira šesti Dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk, oblikovalk in gradbenic. Letos v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Metliki in Črnomlju.

GT22 vabi na številne dogodke, npr. v Ulično galerijo Maribor – Neža Knez / Židovska 2b – 17:00, #FokusFokus – Nika Švab, Inkubator – #drugivjponedeljek – Ksenija Repina / Koroška 18 – 18:00 ali Festival feminističnega filma – diskusija z avtoricami.

Prisluhnite glasbeni listi, ki jo je pripravila evropska platforma Liveurope* za dan žena. Med kuratorji, ki so pripravili izbor, je Nik Drozg iz Kino Šiške. V poslušanje predlaga freekind. – Beauty, dvojec glasbenic, ki navdih črpata v soulu in R&B-ju. Freekind. sta bobnarka Nina ter pianistka in vokalistka Sara, več pa tukaj.

Od 8. marca bo Art kino mreža Slovenije omogočila kino na daljavo. Na voljo so tudi paketi filmov za dan žena.

Slovenski filmski center ponuja izbor kratkih filmov slovenskih režiserk, in sicer Zbogom, Vesna (2020) režiserke Sare Kern, Ena in edina (The Right One) (2019) režiserke Urške Djukić, Koncert (2019) scenaristke in režiserke Barbare Zemljič, Plavanje (2014) režiserke Katarine Rešek – Kukle in Soma (2019) animatorke in režiserke Sandre Jovanovske. Filmi bodo na ogled od nedelje 7. marca do ponedeljka 8. marca do polnoči na posebni spletni povezavi.
#nisisama #samojapomenija

Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature je skupaj s številnimi založniki pripravila izbor knjig domačih in tujih avtoric, ki jih lahko na ljubljanske naslove udobno naročite kar prek dostavne službe Wolt med 3. marcem in 10. aprilom. Sodelujejo Anja Golob (samozaložba), Beletrina*, Cankarjeva založba, Center za slovensko književnost , Goga*, Krtina, KUD Sodobnost International*, LUD Literatura, Mladinska knjiga*, Sanje*, Sophia, Stiparna Stripolis, ŠKUC, UMco, VigeVageKnjige, Založba /*cf.

Z danes razglašenimi nagradami WoW* (Women on Women) v Mestu žensk tudi letos usmerjajo pogled v feministične junakinje, borke za enakost in pravice žensk, borke za skupno in skupnost, spregledane šampionke prizadevanj za boljši svet.

*Podpora Ustvarjalne Evrope.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1