Motovila Evropska Noc Filma 2018 Foto Katja Goljat

Art kino mreža Slovenije bo omogočila kino na daljavo

Motovila pozdravlja novo spletno platformo kina na daljavo, ki jo je zasnovalo enaindvajset kinematografov*, članov Art kino mreže Slovenije (AKMS). Od 8. marca bodo na spletu omogočili ogled skrbno izbranega filmskega programa. Platformo so pripravili v želji, da v času zaprtja kinematografov ohranijo stik s svojimi obiskovalci. K večji dostopnosti do kakovostnih filmov pa bo pomembno prispevala tudi v času, ko bo obisk kina spet mogoč. Filme si bodo tako preko spleta lahko ogledali vsi, ki zaradi katerega koli razloga ne bodo mogli v kino.

Spletna platforma je kinu komplementarna storitev, ki jo člani AKMS omogočajo v tesnem partnerstvu z distributerji oziroma ponudniki vsebin. V času zaprtja kinematografov gledalcem ponuja spletni ogled filmov. Ko pa so kini odprti, omogoča dostop do filmskega programa vsem tistim, ki zaradi katerega koli razloga ne morejo ali težje obiščejo kino. Ponudba spletne platforme AKMS se bo zato razvijala in dopolnjevala.

[Foto Katja Goljat: Noč evropskega filma, 2018 ©Motovila.]

Kako in kdaj do filma?

Filmski program je dostopen preko povezave online.artkinomreza.si ali preko spletnih strani članov AKMS in si ga je mogoče ogledati na osebnem ali prenosnem računalniku, tablici, pametnem telefonu in televizorju. Spletna platforma AKMS je postavljena na sistemu za pretakanje filmov Screenplus (Shift72), ki ga uporabljajo tudi nekateri najpomembnejši filmski festivali, npr. Cannes, Toronto, Sundance, in številni kinematografi po vsem svetu.

Program bo pripravljen tedensko, z enim dogodkom – predstavitev novega filma – za splošno publiko (vsak četrtek ob 19. uri) in enim dogodkom za mlada občinstva (vsako soboto ob 17. uri). S spremljevalnimi dogodki in vsebinami želijo v AKMS gledalcem približati občutek skupnostne izkušnje tudi pri spletnem ogledu in s tem oblikovati nove gledalske navade.

Program za začetek …
8. marec: Asistentka (The Assistant), r. Kitty Green
11. marec: Poletje ’85 (Été 85), r. François Ozon
13. marec: Rocca spreminja svet, Kolonija: mularija in Loti in izgubljeni zmaji filmi za mlada občinstva

Pri projektu spletne platforme AKMS trenutno sodelujejo člani*: Art kino Odeon Izola (Center za kulturo, šport in prireditve Izola), Delavski dom Trbovlje, Kinodvor, Kinogledališče Idrija (Knjižnica Idrija), Kinogledališče Tolmin, Kino Hrastnik (KRC Hrastnik), Kino Sora, Kino Velenje (Festival Velenje), Kino Vrhnika (Zavod Ivana Cankarja), Kino ZIK Črnomelj, Kino Žiri, Knjižnica Šmarje pri Jelšah, Kosovelov dom Sežana, Kulturni dom Cerknica, Kulturni dom Krško, Kulturni dom Nova Gorica, Kulturni dom Slovenj Gradec, Kino Radolca (Linhartova dvorana Radovljica), Mestni kino Domžale, Mestni kino Metropol, Mestni kino Ptuj.

Stik z občinstvi

Že v času prvega zaprtja dvoran zaradi pandemije covid-19 so kinematografi skušali na različne načine ohranjati stik s svojimi občinstvi in se posluževati novih poti posredovanja vsebin. Pri tem so bili najbolj uspešni tisti člani AKMS, ki se tudi sicer ukvarjajo z razvojem filmske kulture in spodbujanjem navad obiskovanja kina. Nekaj jih je – v sodelovanju z distributerji – del šolskih programov (projekcij, pogovorov, delavnic …) že preselila na splet. Razvoj spletne platforme, ki bi filmske vsebine ponujala iz kino perspektive, je združenje AKMS načrtovalo že pred epidemijo. Posledice koronavirusa in zaprtje kinodvoran pa so člane AKMS le še utrdile v prepričanju, da je storitev, ki omogoča spletni dostop do filmov, pomembna za kinematografe in njihove obiskovalce. Z njeno pomočjo lahko kinematografi, kljub spremenjenim gledalskim navadam v času pandemije, ostanejo prva vez med gledalcem in filmom. Tudi s omogočanjem spletnega dostopa se lahko uveljavijo kot ponudnik kuriranih programov in spremljevalnih dejavnosti.

V času drugega zaprtja kinodvoran je bila zasnovana kar se da preprosta in varna (glede plačila in uporabe) spletna platforma za legalen ogled filmov, z enotnim kuriranim programom in cenikom. Programska shema temelji na poznavanju občinstev, ki cenijo priporočila in vsebine, ki jih ne izbira algoritem, ampak kino, ki ga poznajo in mu zaupajo.

Art kino mreža Slovenije je združenje prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma. Delovanje članov združenja je prispevalo k razcvetu filmske kulture na področju prikazovanja kakovostnih in zahtevnejših filmskih vsebin, kultiviranja filmskega občinstva ter razvoja filmskovzgojnih dejavnosti v različnih mestih in krajih po Sloveniji. Danes je v mreži 26 članov z 29 kinodvoranami v 28 slovenskih krajih.

AKMS je član združenja Europa Cinemas, ki je prejemnik sredstev programa EU Ustvarjalna Evropa.

 

 

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1