200925 Enakost Spolov V Kulturi Konferenca 006nzg

Konferenca »Enakost spolov v kulturi« o ukrepih za odpravo obstoječih neenakosti

Društvo Mesto žensk je v sodelovanju z Motovilo 25. septembra 2020 pripravilo enodnevno spletno konferenco Enakost spolov v kulturi. Gostja konference je bila Else Christensen-Redzepovic, strokovnjakinja za mednarodne kulturne povezave in vodja projekta »Glasovi kulture – strukturirani dialog med Evropsko komisijo in kulturnim sektorjem«.

(Poročilo je pripravilo Mesto žensk. Avtorica fotografije je Nada Žgank.)

Mestozensk Banner932x524V uvodnem predavanju je opozorila na nezadostnost obstoječih prizadevanj za enakost spolov. Poudarila je, da se je neenakost »na številnih področjih še povečala. V Evropi so dejavniki, kot na primer širitev in tranzicija Evropske unije, desetletje recesije in varčevanja, migrantska kriza, podnebni izzivi in širjenje populističnih nacionalističnih gibanj v nekaterih delih Evrope, politična naprezanja odvrnili od spodbujanja jedrnih evropskih vrednot, med katere spadajo enakost med ženskami in moškimi, človekove pravice in socialna pravičnost. Neenakost se je v preteklih petnajstih letih povečala tako na nacionalni kot mednarodni ravni, v nekaterih državah pa pravice žensk celo nazadujejo«. Posnetek njenega predavanje je na voljo tukaj.

Prav zato je drugi del konference potekal v obliki spletne delavnice o najbolj perečih neenakostih v kulturi in ukrepih, ki bi delavkam na teh področjih zagotovili enake možnosti. Na delavnici je sodelovalo dvaindvajset predstavnic in predstavnikov nevladnih organizacij ter javnih zavodov iz Slovenije in tujine, pa tudi slovenskih mestnih in državnih oblasti.

Predlagane ukrepe za odpravo obstoječih neenakosti bo Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk javnosti predstavilo decembra letos.

Konferenco in delavnico sta omogočila Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana. Več o konferenci na spletu Mesta žensk.

Ali ste vedeli, da …

… da je Svet Evropske unije enakost spolov umestil med pet prednostnih nalog Delovnega načrta za kulturo (2019–2022)? Kultura namreč lahko odigra ključno vlogo pri izpodbijanju spolnih stereotipov in spodbujanju emancipatornih družbenih sprememb. Enakost spolov bo tudi pomembna tema novega programa Ustvarjalna Evropa 2021–2027.

… je v obdobju 2019–2021 predmet razprav Voices of Culture uravnoteženost spolov v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih – Gender equality: gender balance in the cultural and creative sectors?

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1