Amplify 9maj

Krepitev kulture za prihodnost Evrope

Medtem ko bodo predsedniki institucij EU 9. maja v Strasbourgu prejeli končno poročilo Konference o prihodnosti Evrope (CoFoE), predstavniki civilne družbe, aktivisti, umetniki in kulturni delavci odločevalce opozarjajo na ključno vlogo kulture in umetnosti pri oblikovanju demokratične, odprte, raznolike in vključujoče prihodnosti Evrope.

9. maja, na dan Evrope, se predstavniki civilne družbe, umetniki, aktivisti, kulturni delavci in mladi zberejo, da bi odločevalci slišali njihov glas. Zdaj, ko se Konferenca o prihodnosti Evrope bliža koncu, skupnosti po vsej EU pozivajo k dialogu z manj zastopanimi skupinami in njihovemu vključevanju v oblikovanje javnih politik na nacionalni ravni in ravni EU. Ob vojni v Ukrajini in številnih izzivih, s katerimi se sooča Evropa, državljani pozivajo, naj se kultura postavi v ospredje kot sredstvo za ustvarjanje svobodnih, demokratičnih in kohezivnih družb. Da bi okrepile svoj glas, te premalo zastopane skupnosti v 12 evropskih državah želijo s kampanjo #AmplifyinAction pozvati odločevalce na lokalni, nacionalni in EU ravni, da ne spregledajo svojih skupnosti, slišijo njihove predloge in se nanje odzovejo. Kampanjo #AmplifyinAction spremlja vrsta razprav in pogovorov v živo in na spletu, v katerih so predstavljeni pogledi na evropske izzive z vidika kulture, zaradi česar bo Evropa bolj vključujoča, demokratična, kulturno ozaveščena in boljši prostor za življenje.

Na dan Evrope se bodo udeleženci AMPLIFY srečali v dvanajstih državah – v Sloveniji v Hiši EU (10.00–13.00), da bi pripravili strategijo in izvedli kampanjo #AmplifyinAction, s katero bodo pozvali oblikovalce politik, predstavnike kulturnega sektorja in institucije EU k nujnemu ukrepanju. Udeleženci pobude AMPLIFY v Sloveniji so še posebej izpostavili pomen in izzive mednarodnega kulturnega sodelovanja ter predlagali rešitve: (1) podpora za večjo profesionalizacijo v kulturi; (2) več podpore za vključevanje občinstev v kulturo na lokalni ravni; (3) sistem nacionalnega/regionalnega sofinanciranja za mednarodno kulturno sodelovanje.

Povezava za ogled dogodka: europeday.eu. Podroben program kampanje #AmplifyinAction ob dnevu Evrope’22 je dostopen tukaj. Spremljajte kampanjo #AmplifyinAction na družbenih omrežjih #Amplify #CulturalDealEU #TheFutureisYours #TogetherEU #EuropeDay22 #Motovila.

Amplify Crossroads Map Partners Dec2021

Kampanja #AmplifyinAction je rezultat enoletnega sodelovanja med skupnostmi v 12 evropskih državah, ki delujejo na področju kulture, sociale in izobraževanja. Več kot 350 udeležencev je razpravljalo o tem, kakšne bi morale biti prednostne naloge pri oblikovanju politik na nacionalni in evropski ravni, ter predlagalo različne pomisleke, ideje in priporočila pri oblikovanju prihodnosti Evrope. V pobudi »AMPLIFY – Naj bo prihodnost Evrope tvoja prihodnost« so udeleženci iz Danske, Francije, Grčije, Madžarske, Italije, Nizozemske, Poljske, Portugalske, Romunije, Slovenije, Španije in Švedske organizirali posvete, na katerih so izpostavili izzive v kulturnem sektorju, razmišljali o tem, kaj je pogosto napačno predstavljeno o njihovih skupnostih, izpostavljali vprašanja, ki jim je treba v Evropi nameniti več pozornosti, in se spraševali, kaj je “boljša Evropa”.

Kampanja #AmplifyinAction je del hibridnega dogodka pod naslovom Europe Day´22 (Dan Evrope 22), ki bo v ospredje postavil umetnike, kulturne delavce in aktiviste iz Ukrajine. Dogodek bo potekal v živo v Bozarju v Bruslju, De Balie v Amsterdamu ter v neposrednem prenosu na spletni strani europeday.eu. Oglasili se bomo tudi iz Slovenije.

»Nekateri verjamejo, da je narod kot ozemlje mogoče nasilno sešiti iz koščkov, kupljenih z denarjem in označenih z mejami na zemljevidu. Jaz pa verjamem, da je država produkt njenih intelektualnih in kulturnih prizadevanj. Identiteto naroda ustvarjajo pisatelji, predstavljajo igralci, rišejo umetniki, oblikovalci in arhitekti,« pravi Polina Moroz, vizualna umetnica in aktivistka iz Ukrajine, ki bo ob 10.00 po srednjeevropskem času otvorila Dan Evrope’22 in dogodek #AmplifyinAction, ki bo v živo predvajan na spletni strani europeday.eu.

Program »Dan Evrope’22« vključuje tudi izdajo revije May Day Magazine #3, ki je posvečena vojni v Ukrajini (ob 13.00 na europeday.eu in ob 17.00 v Bozarju v Bruslju); Francesca Vincentie, folk, RnB in pop umetnica ter pripovedovalka zgodb, ki bo ves čas dogodka izvajala svoje pesmi o podnebnih spremembah, migracijah in identiteti (ob 12.00 na europeday.eu); devet študentov umetnosti z Nizozemske bo otvorilo digitalno razstavo o uporabi kulture kot jezika za politične spremembe. Umetniška dela, ki so rezultat njihovega dela z različnimi skupnostmi v okviru projekta Amplify, ozaveščajo o problemu in govorijo oblikovalcem politik o potrebnih spremembah (14.00 na europeday.eu). Režiserka, aktivistka in ustanoviteljica Queer Studia Viktoria Naraxsa bo izvedla performans, ki temelji na pismih ukrajinskih beguncev svojim bližnjim, osrednjo vlogo pa bodo igrale tudi video instalacije ukrajinske performerke, režiserke in igralke Julije Savčenko ter članice skupine Pussy Riot, režiserke in scenaristke Ane Kuzminykh (19.00, Bozar, Bruselj). Zvečer bo potekala pogovorna oddaja »Europe Talkshow: Kultura! Solidarnost! Prihodnost?«, o tem, kako lahko umetniki, ustvarjalci, aktivisti in politiki pokažejo enotnost in solidarnost z Ukrajino ter se hkrati borijo proti razdiralnim silam in diskurzu (20.00, De Balie, Amsterdam in na europeday.eu).

Dan Evrope’22 skupaj organizirajo Culture Action Europe (Bruselj), Center za likovno umetnost BOZAR (Bruselj), Evropska kulturna fundacija (Amsterdam) in De Balie (Amsterdam). Dogodek vodita Reine Elisabeth Nkiambote, televizijska novinarka in ustvarjalka podcastov, ter Mick ter Reehorst, ustanovitelj medijskega kolektiva Are We Europe.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1