Zelene Prakse V Kulturi Pexels Akil Mazumder 1072824

Kako zmanjšati ogljični odtis v kulturi?

Motovila stremi k strukturirani izmenjavi informacij in preverjenih praks, skupnih izzivov in priložnosti za spodbujanje vključevanja trajnostnih vidikov v delovanje organizacij v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih.

Ines Kežman iz Motovile je sodelovala v oddaji Ars humana na 3. program Radia Slovenija – program Ars, kjer se je pogovarjala s Tomažem Gerdenom o trajnosti v kulturi. Predstavila je izzive, pobude, prakse in ukrepe, ki jih Motovila popisuje, preverja in/ali izvaja ter k njim spodbuja druge za bolj trajnostno (so)delovanje. Kulturni sektor ima moč zgodbe – prek ustvarjanja in z lastnim delovanjem lahko prispeva k spremembam v skupnostih.

Posnetek oddaje Ars Humana z naslovom “Kako zmanjšati ogljični odtis v kulturi?” z dne 10. junij 2024 je dostopen na povezavi RTV Slovenija (49 min).

Iz napovednika oddaje: “Trajnostna načela ravnanja z okoljem se uveljavljajo tudi na področju kulture. Kako zmanjšati ogljični odtis koncertov, razstav, predstav? Kako zagotoviti čim bolj trajnostni, energetsko učinkoviti, prevoz obiskovalcev kulturnih prireditev? Kako tudi bolj ozavestiti izvajalce in občinstvo, da bolj odgovorno ravna z okoljem na kulturnih prireditvah? O bolj prijaznem odnosu do okolja v sektorju kulture razmišljajo gostje: Ines Kežman z Zavoda Motovila, Gaja Brecelj iz Slovenske fundacije za trajnostni razvoj Umanotera in Tamara Bračič Vidmar z Zavoda Bunker.”

 

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1