Kako lahko sodelujemo pri ustvarjanju bolj vključujočega okolja v filmski industriji

Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja, ki ga vsako leto zaznamujemo 10. oktobra in je namenjen ozaveščanju o pomenu duševnega zdravja za dobrobit posameznika in družbe, opozarjamo, da je velikokrat spregledan pomen duševnega zdravja zaposlenih tudi v kulturnem in avdiovizualnih sektorjih. Motovila je lani na filmskem festivalu Liffe organizirala prvi javni pogovor na temo duševnega zdravja v AV industriji, in sicer v sodelovanju z britansko psihoterapevtko in filmsko producentko Rebecco Day (Film in Mind).

Filmski posel zahteva veliko predanost, ustvarjalci pa se dodatno srečujejo z veliko izzivi (finančna nestabilnost, negotova zaposlitev, osamljenost, pritisk, stres, soočanje z zavračanjem, slabi odnosi v delovnih skupinah, delo s težkimi temami, preobremenjeni delovniki stran od družine in prijateljev itd.). Kako spregledana je skrb za duševno zdravje v industriji, kažejo predvsem tuje raziskave, npr. The Looking Glass Report 2021 v Združenem kraljestvu.

Motovila tudi letos nadaljuje razpravo na temo duševnega zdravja.

Meike LauggasNa 34. filmskem festivalu Liffe bo z nami dr. Meike Lauggas, ki dela v svetovalnem in informacijskem centru za filmske ustvarjalce v Avstriji. Predstavila bo primer dobre prakse avstrijskega svetovalnega centra #we_do! in spodbudila razpravo o tem, kako lahko sodelujemo pri ustvarjanju bolj vključujočega okolja v filmski industriji. Vabljeni!

Nekaj napotkov, ki jih je Rebecca Day (Film in Mind) delila na Motovilinem dogodku (2022) in jih lahko ustvarjalci uporabijo kot vodilo pri skrbi za duševno zdravje:

  • Pomembno je skrbeti za svoje lastno duševno zdravje in se naučiti prepoznati zgodnje znake slabega počutja, ki vodi v izgorelost.
  • Postavljanje mej ima izjemen pomen.
  • Prepoznati je treba moč besede NE.
  • Pomembno je graditi dobre odnose in varno okolje v ekipah in skupinah, kjer delamo.
  • Izjemno pomembni so odmori, dopusti, nadzor nad delovnimi urami.
  • V načrtih dela/pri planiranju projekta se mora dodati oceno čustvenega tveganja pri delu ter ga primerno finančno ovrednotiti.
  • Spremembe pri dojemanju čustvenih in osebnih kriz v filmski industriji se morajo zgoditi tudi na strani odločevalcev.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1