Motovila Liffe Nov. 2019. Foto Iztok Dimc7

Financiranje filmskega projekta

Filma Lara in Zgodbe iz kostanjevih gostov sta prejemnika MEDIA podpore za razvoj projekta (2006 oz. 2015). Za njima je dolga pot iskanja priložnosti za sofinanciranje razvoja in produkcije filma. Film Lara je sprva nastajal kot slovenska produkcija z MEDIA podporo (v produkciji Bela filma), nato pa kot nemška produkcija v izvedbi Schiwago Film GmbH in StudioCanal Produktion. V Nemčiji poznajo bolj razpršen sistem financiranja. Veliko večino sredstev so zbrali na lokalni ravni: deželni fondi namreč razdelijo sredstva projektom, ki so povezani z lokalnim okoljem (npr. snemanje na določenem ozemlju), kot koproducenti pa so zelo aktivne tudi televizije.

Producentka Marina Gumzi pravi, da razmerje med vloženim naporom in številu poslanih prijav za sofinanciranje in priložnosti za predstavljanje filma pa ni vedno v prid produkcijske hiše. Zgodbe iz kostanjevih gozdov so prejele podporo doma, pa vendar je bilo zaključevanje finančne slike produkcijsko zahtevnega filma težko, s tem da sta pomembna mejnika bila potrjena sofinanciranja nadnacionalnih fondov, kot sta MEDIA in Eurimages oz. nagrada medsosedskega regionalnega sklada Re-Act.

Rdeča nit treh dogodkov strokovnega programa na festivalu Liffe v organizaciji Motovile je bil ustvarjalni proces od prve verzije scenarija do zapletov in razpletov razvoja ter nenazadnje snemanja, montaže in nato promocije in potovanja filma do občinstev. Scenarist Blaž Kutin in nemški režiser Jan-Ole Gerster sta predstavila nastajanje filma Lara, producentka in soscenaristka Marina Gumzi pa nastajanje Zgodb iz kostanjevih gozdov. Matthieu Darras, uveljavljeni strokovnjak za razvoj in pozicioniranje filmskih del in vodja usposabljana First Cut Lab je skupaj z mentorjema Matthieujem Taponierjem in Benjaminom Mirguetom govoril o ustvarjalnem procesu montaže filma.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1