Pospešeni digitalni premik med krizo in po njej

Datum dogodka 05.11. 2020 • 13:00  −  05.11. 2020 • 14:30
VstopninaBrezplačno

Rdeča nit tretjega letošnjega pogovora (5. nov.) v ciklu Plan B za kulturne politike evropskih mest bo pospešeni digitalni premik – prenos kulturnih vsebin v virtualno okolje. O priložnostih in izzivih tega procesa za kulturni in ustvarjalne sektorje bomo razpravljali s predstavniki evropskih mest, Coventry, Tartu in Ljubljana. Pogovor bo moderiral priznani mednarodni strokovnjak za kulturne politike in razvoj ustvarjalnih mest, Ragnar Siil.

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku brez tolmačenja.

Gostje:

CONVENTRY (UK): Tony Guillan, Digitalni kurator, Sklad za kulturo mesta Coventry
TARTU (EE): Kalle Paas, vodja komunikacij in odnosov z javnostmi EPK Tartu 2024
LJUBLJANA (SI): Simon Kardum, direktor Kino Šiška – Center urbane kulture

Pogovor bo moderiral Ragnar Siil, mednarodni strokovnjak za kulturno politiko.

Razpravljali bomo o priložnostih in izzivih tega procesa za kulturni in ustvarjalne sektorje in premislili o tem, kaj to pomeni za kulturno raznolikost, dostopnost, živo umetnost, ustvarjalni proces, občinstvo. Kako (in ali sploh) lahko z večjo digitalno prisotnostjo ustvarjalci in kulturne ustanove okrepijo tudi svoje vire prihodkov? Kako je to povezano z vlaganjem v infrastrukturo in nove veščine kulturnega in ustvarjalnih sektorjev ali so se na digitalni preskok znali odzvati odločevalci (oz. bi se morali in kako) s preoblikovanjem ciljev in mehanizmov podpore sektorju? Kakšna sploh je vloga evropskih mest in vlad, da podpirajo kulturne sektorje v tem procesu pospešenega digitalnega premika?

Namen cikla spletnih pogovorov Plan B za kulturne politike evropskih mest je izmenjava izkušenj med evropskimi mesti v zvezi z zagotavljanjem stabilnega okolja umetniškim in kulturnim ustvarjalcem in organizacijam v času krize, ki jo je sprožila pandemija. Primeri dobre prakse in premisleki so lahko zgled in spodbuda za evropska mesta v času, ko je nujno poiskati nove načine delovanja kulturnih subjektov.

PRIJAVE zbiramo na spletni povezavi TUKAJ do četrtka, 5. novembra do 12.00.

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku brez tolmačenja.
Dogodka se lahko udeležite prek Zoom seminarja.
Dodatne informacije: Tanja Kos (tanja.kos[at]motovila.si)

Cikel spletnih pogovorov organizirata Mestna občina Ljubljana in zavod Motovila (CED Slovenija) v sodelovanju s člani evropske mreže centrov Ustvarjalna Evropa.
Mestna občina Ljubljana je kandidatka za naziv Evropska prestolnica kulture 2025.

O gostih

Tony Guillan PhotoTony Guillan je digitalni kurator pri Coventry City of Culture Trust in vodi razvoj poglobljenih interaktivnih programov v okviru »UK City of Culture 2021«. Zanima ga vloga novih tehnologij, ki spreminjajo načine in poti, kako dostopamo do umetnosti in kulture in se vanjo vključujemo. Pred tem je bil odgovoren za vodilni program za digitalne inovacije pri Tate in vzpostavil sodelovanje med umetniki, tehnologi in skupnostmi v nacionalnih muzejih, vključno s Tateom in IWM, pa tudi za The Space, festival Latitude, bienale Liverpool in sklad Canal & River. Coventry bo v letu, ko nosi naziv »mesto kulture«, prikazal nove načine za soustvarjanje in izmenjavo zgodb, omogočil množično sodelovanje prek spleta in v živo ter razvil ustvarjalne pristope k družbenim spremembam na področjih, kot so zdravje, dobro počutje in okolje.

Kalle Paas Kiurkaasik 11 LargeKalle Paas je vodja komunikacij in odnosov z javnostmi pri fundaciji Tartu 2024. Naloga fundacije, ki jo je ustanovilo mesto Tartu, je vodenje priprav Tartuja in južne Estonije na prevzem naziva Evropske kulturne prestolnice leta 2024. Dejavnosti fundacije vključujejo razvoj kulturnega programa in financiranja za Tartu 2024 ter krepitev zmogljivosti, komunikacija in trženje, ki predstavljajo Kallejevo področje.
Kalle se je projektu Tartu 2024 pridružil pred tremi leti, ko je tričlanska ekipa začela pripravljati prijave na kandidaturo. Pri oblikovanju prijavne knjige za kandidaturo je sodeloval kot glavni avtor poglavij o komunikaciji, trženju, upravljanju, proračunu in učinkih EPK.
Kalle ima bogate izkušnje na področju športnega menedžmenta, kjer je v vlogi izvršnega direktorja nogometnega kluba Tartu JK Tammeka sodeloval pri digitalnem premiku sektorja, saj je v sklopu kluba izvedel največjo digitalno kampanjo množičnega financiranja v zgodovini estonskega športa.
V letih 2015–16 je nogometni klub JK Tammeka prodal 8000 virtualnih kvadratnih metrov načrtovanega novega nogometnega stadiona in v samo 71 dneh zbral 160.000 EUR v podporo gradnji. Več kot 3000 članov skupnosti, estonskih športnih navdušencev in celo podpornikov iz drugih evropskih držav je za sodelovanje v kampanji uporabilo digitalno platformo, ustvarjeno posebej v ta namen, ter tako virtualno zgradilo stadion.

Simon Kardum. JpgSimon Kardum je strateg kulturne politike, kritik, producent in publicist. Leta 1988 je diplomiral iz slovenščine in filozofije na Filozofski fakulteti. Med letoma 1988 in 1997 je delal kot dramaturg za neodvisno sodobno gledališko produkcijo ter kot umetniški vodja (festival Exodos 1994–1996), predavatelj (Gledališka in lutkovna šola (GILŠ) v Ljubljani) in predvsem kot eden najvidnejših kritikov in piscev o umetnosti, kulturi in kulturni politiki v Sloveniji. Med letoma 1997 in 2005 je na Ministrstvu za kulturo služboval kot svetovalec ministra na področju uprizoritvenih umetnosti, vodja oddelka za umetnost in vršilec dolžnosti generalnega direktorja na Direktoratu za umetnost. Sodeloval je pri razvoju glavnih projektov ministrstva (npr. mreži multimedijskih središč) in strateških programov (vključno z Zakonom o uresničevanju javnega interesa za kulturo leta 2002 ter Nacionalnimi programi za kulturo v letih 2004–2007), bil pa je tudi sekretar Državnega sveta za kulturo. Zaradi nestrinjanja s kulturno politiko kabineta Janeza Janše je leta 2005 odstopil in začel delovati kot svobodni novinar. Leta 2006 je postal vodja programa v Cerkniškem kulturnem centru, leta 2008 pa vršilec dolžnosti direktorja in nato od leta 2009 direktor Centra urbane kulture Kino Šiška. Je član ekipe, ki oblikuje kandidaturo za imenovanje Ljubljane kot Evropske prestolnice kulture 2025.

Pogovor bo moderiral Ragnar Siil, mednarodni strokovnjak za kulturno politiko, ustanovitelj in direktor Creativity Lab – možganskega trusta za kulturno politiko in kreativne industrije v Baltski regiji. Opravljal je funkcijo estonskega podsekretarja za umetnost, bil je predsedujoči strokovni skupini Evropske unije za kulturne in ustvarjalne industrije. Kot eden ključnih strokovnjakov je sodeloval pri programu Kultura in ustvarjalnost EU–Vzhodno partnerstvo ter pri Evropskem zavezništvu za kreativno industrijo. Ragnar je direktor Cultural Policy Designers Network, svetoval je številnim evropskim mestom, ki so postala evropske prestolnice kulture in člani mreže Unescovih kreativnih mest. Ragnarjeva doktorska raziskava na Estonian Business School se osredotoča na razvoj kreativnih mest.

KAJ

Pogovor s predstavniki evropskih mest

KDAJ

Četrtek, 5. november 2020, 13.00–14.30

PRIJAVE do

Četrtka, 5. novembra do 12.00

Plan B #1 – Prvi pogovor (junij 2020) je bil namenjen uvodni razpravi o povsem spremenjenih razmerah, v katerih se je znašel (tudi) kulturni sektor. Gostili smo Ljubljano, Novi Sad in Lizbono: Mateja Demšič (MOL), Vuk Radulović (Fundacija Novi Sad 2021) in Alexandra Sabino (Svetovalka namestnika župana za kulturo, Lizbona).

Plan B #2 – Drugi pogovor (oktober 2020) se je osredotočil na odnos med kulturo in prostorom. Gostili smo Ljubljano (Nevenka Koprivšek, zavod Bunker), Kaunas (Ana Kočegarova, EPK Kaunas 2022) in Reko (Irena Kregar Šegota, EPK Reka 2020). Dogodek je bil tudi del srečanja mreže IETM.

Planb Junij 2020

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1