Kultura in prostor v času krize in po njej

Datum dogodka 01.10. 2020 • 12:30  −  01.10. 2020 • 14:00
VstopninaBrezplačno

Drugi spletni pogovor v ciklu Plan B za kulturne politike evropskih mest, posvečen premisleku kulturnih politik evropskih mest v kontekstu novih kriznih razmer, se bo osredotočil na odnos med kulturo in prostorom. V želji kulturo vrniti ljudem, nas zanima, kakšna je prihodnost javnega prostora. Zanima nas kultura v javnem in zaprtem prostoru, fizičnem in virtualnem. Kako na varen način upravljati prostore za kulturo, da bo to smiselno, vznemirljivo in ekonomsko vzdržno?

Pogovor o kulturni infrastrukturi, ki se je zaradi novega corona virusa v veliki meri preselila v javni prostor, bo s predstavniki evropskih mest Ljubljana, Reka in Kaunas moderiral priznani mednarodni strokovnjak za kulturne politike in razvoj ustvarjalnih mest, Ragnar Siil. Izhodišča pogovora so TUKAJ.

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku brez tolmačenja.

Gostje:
KAUNAS (LT): Ana Kočegarova, vodja za mednarodne odnose in program EPK Kaunas 2022
REKA (HR): Irena Kregar Šegota, direktorica EPK Reka 2020
LJUBLJANA (SI): Nevenka Koprivšek, umetniška direktorica zavoda Bunker in mednarodnega festivala sodobne odrske umetnosti Mladi levi

Pogovor bo moderiral Ragnar Siil, mednarodni strokovnjak za kulturno politiko.

Namen cikla spletnih pogovorov Plan B za kulturne politike evropskih mest je izmenjava izkušenj med evropskimi mesti v zvezi z zagotavljanjem stabilnega okolja umetniškim in kulturnim ustvarjalcem in organizacijam v času krize, ki jo je sprožila pandemija. Primeri dobre prakse in premisleki so lahko zgled in spodbuda za evropska mesta v času, ko je nujno poiskati nove načine delovanja kulturnih subjektov.

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku brez tolmačenja.

Dogodka se lahko udeležite prek Zoom seminarja.
Izhodišča pogovora so TUKAJ.

Dodatne informacije: Tanja Kos (tanja.kos[at]motovila.si)

PRIJAVE zbiramo do četrtka, 1. oktobra do 10.00 na povezavi TUKAJ.

Dogodek je del programa srečanja IETM Multi-location Plenary Meeting 2020, ki se med 1. in 2. okt. odvija prek spleta in v živo na različnih lokacijah po Evropi, v Sloveniji pa srečanje gosti Gledališče Glej. Za udeležbo na drugih dogodkih srečanja IETM se je potrebno prijaviti do 17. sept. na povezavi tukaj.

KAJ

Pogovor s predstavniki evropskih mest

KDAJ

Četrtek, 1. oktober 2020, 12.30–14.00

PRIJAVE do

Četrtek, 1. oktober 2020, 10.00

Kaunas Ana KocegarovaAna Kočegarova je kulturna producentka, ki deluje na področju sodobne umetnosti in kreativnih industrij.
Od leta 2013 do 2017 je delala kot koordinatorka bienala Kaunas in mednarodnega rezidenčnega projekta »Networked Encounters«. Hkrati je pripravila več projektov na področju umetnosti in spletnih kreativnih industrij, med drugim tudi spletno platformo za sodobno umetnost Art-Cart.eu in platformo za ustno izročilo Atmintiesvietos.lt.
Od leta 2015 do 2017 je bila koordinatorka kandidature za Evropsko prestolnico kulture Kaunas 2022. Potem ko je Kaunas leta 2017 prejel naziv EPK, je postala izvršna direktorica organizacije, od leta 2018 pa je vodja za mednarodne odnose in program EPK. Je tudi kuratorka platforme za krepitev zmogljivosti “Tempo Academy of Culture” v okviru EPK Kaunas 2022.

Irena Kregar Šegota Foto Daliborabijelic
Foto: ©CED HR: Dalibora Bijelić.

Irena Kregar Šegotaje diplomirala iz angleškega in francoskega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti v Zagrebu ter iz pomorskega gospodarstva na Pomorski fakulteti na Reki. Kulturni menedžment, kulturne politike in kulturne odnose je študirala na Univerzi v Zadru (Evropske študije: jeziki in kulture v stiku), v organizacijah Chambre de commerce de Paris in Observatoire des politiques culturelles de Grenoble ter na pariški šoli École Nationale d’Administration.
Trenutno je izvršna direktorica agencije Rijeka 2020, ki je odgovorna za izvajanje projekta Reka – Evropska prestolnica kulture 2020. Pri projektu je sodelovala od samega začetka, najprej kot izvršna koordinatorka in vodja mednarodnih odnosov pri prijavi za EPK Reka 2020, nato pa kot izvršna direktorica za razvoj, partnerstva in sodelovanje v podjetju Rijeka 2020.
Njene poklicne izkušnje vključujejo položaj svetovalke za mednarodno kulturno sodelovanje v reški mestni hiši, delo v reškem mestnem lutkovnem gledališču (na oddelku za trženje in odnose z javnostmi ter v vlogi koordinatorice Mednarodnega lutkovnega festivala na Reki), delo na hrvaškem ministrstvu za zunanje zadeve in poučevanje na reških srednjih šolah. Irena je bila v letih 2003–2018 predsednica organizacije Alliance Française na Reki, v letih 2015–2018 pa podpredsednica evropske kulturne mreže Les Rencontres – LIKE. Tekoče govori angleško, francosko in italijansko.

Lj Nevenka Koprivsek Foto Nada Zgank
Foto: Nada Žgank

Nevenka Koprivšek je diplomirala iz igre na mednarodni šoli Ecole Jacques Lecoq v Parizu. Leta 1989 je postala umetniška direktorica Gledališča Glej in leta 1997 ustanovila nevladno organizacijo Bunker in je od takrat njegova umetniška direktorica. Bunker ustvarja umetniške programe, ki skušajo reflektirati aktualne socialne, ekološke in politično-kulturne teme. Producira in predstavlja sodobne gledališke in plesne predstave, organizira izobraževalne programe in oblikuje dva festivala sodobne uprizoritvene umetnosti: Mladi levi v Ljubljani in Drugajanje v Mariboru. Od leta 2004 Bunker upravlja tudi čudovit industrijski objekt Stare mestne elektrarne, revitaliziran v sodobno gledališče.
Nevenka je sodelovala pri številnih mednarodnih mrežah in projektih izmenjav ali je bila tudi njihova pobudnica oz. soustanoviteljica. Občasno piše, predava in svetuje o različnih vprašanjih programiranja in kulturne politike. Je tudi certificirana učiteljica metode Feldenkrais, ozaveščanja skozi gib, ki jo intenzivno izvaja in poučuje. Prejete nagrade vključujejo: občinska nagrada za posebne dosežke v kulturi Mestne občine Ljubljana (2003), Chevalier – vitezinja reda umetnosti in leposlovja (2011) in častnik reda umetnosti in leposlovja (2015) francoske vlade.

Ragnar SiilRagnar Siil je mednarodni strokovnjak za kulturno politiko, ustanovitelj in direktor Creativity Lab – možganskega trusta za kulturno politiko in kreativne industrije v Baltski regiji. Opravljal je funkcijo estonskega podsekretarja za umetnost, bil je predsedujoči strokovni skupini Evropske unije za kulturne in ustvarjalne industrije. Kot eden ključnih strokovnjakov je sodeloval pri programu Kultura in ustvarjalnost EU–Vzhodno partnerstvo ter pri Evropskem zavezništvu za kreativno industrijo. Ragnar je direktor Cultural Policy Designers Network, svetoval je številnim evropskim mestom, ki so postala evropske prestolnice kulture in člani mreže Unescovih kreativnih mest. Ragnarjeva doktorska raziskava na Estonian Business School se osredotoča na razvoj kreativnih mest.

NE SPREGLEJTE spletnega pogovora Plan B #3 o prenosu kulturnih vsebin v virtualno okolje; priložnostih in nevarnostih tega procesa in premislek o tem, kaj to pomeni za kulturno raznolikost, dostopnost, živo umetnost. Vabljeni na “Prenos kulturnih vsebin na splet v času krize in po njej“, 5. novembra.

Cikel spletnih pogovorov organizirata Mestna občina Ljubljana in zavod Motovila (CED Slovenija) v sodelovanju s člani evropske mreže centrov Ustvarjalna Evropa.Mestna občina Ljubljana je kandidatka za naziv Evropska prestolnica kulture 2025.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1