Motovila Plan B 932x600px 1

Vgrajevanje plana B v mestne kulturne strategije

Datum dogodka 22.06. 2020 • 13:00  −  22.06. 2020 • 14:30
VstopninaBrezplačno

Prvi spletni pogovor v ciklu o kulturnih politikah evropskih mest v kriznih razmerah in po njih se bo osredotočil na začasne ukrepe in dolgoročne premisleke o kulturnih strategijah. Pogovor s predstavniki mest Tartu, Novi Sad, Lizbona in Ljubljana bo moderiral priznani mednarodni strokovnjak za kulturne politike in razvoj ustvarjalnih mest, Ragnar Siil (EE).

Namen cikla spletnih pogovorov Plan B za kulturne politike evropskih mest  je izmenjava izkušenj med evropskimi mesti v zvezi z zagotavljanjem stabilnega okolja umetniškim in kulturnim ustvarjalcem in organizacijam v času krize, ki jo je sprožila pandemija. Primeri dobre prakse in premisleki so lahko zgled in spodbuda za evropska mesta v času, ko je nujno poiskati nove načine delovanja kulturnih subjektov.

Priporočamo ogled celotnega pogovora!

Planb Junij 2020

Ne spreglejte tudi nadaljevanja cikla pogovorov jeseni!

Več informacij tukaj.

Kako so se evropska mesta odzvala na izredne razmere v času korone na področju kulture? Kakšne neposredne in posredne ukrepe za premagovanje krize so sprejela mesta za podporo kulturnim in ustvarjalnim sektorjem? Kakšne bodo kratkoročne in dolgoročne spremembe v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih in kako naj se te spremembe odražajo v prihodnjih strategijah mest? Kaj lahko mesta storijo, da ustvarijo ugodne pogoje za umetnost in kulturo ter ustvarjalna podjetja? Kakšna je vloga kulture v prihodnjem razvoju mest v primeru dolgotrajne gospodarske krize, nenehne negotovosti in razpada turističnega sektorja?

Na ta in podobna vprašanja želimo najti odgovore v spletnih pogovorih z ustvarjalci, kulturnimi institucijami, predstavniki mestnih administrativnih in političnih organov, pristojnih za kulturo, ter drugimi akterji kulturnega in kulturnopolitičnega življenja evropskih mest.

 

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku brez tolmačenja.
Dodatne informacije: Tanja Kos (tanja.kos[at]motovila.si)

Sodelujejo:
  • Mateja Demšič, Vodja oddelka za kulturo, Mestna občina Ljubljana
  • Alexandra Sabino, Svetovalka namestnika župana za kulturo, Mesto Lizbona
  • Vuk Radulović, Vodja sektorja za mednarodno sodelovanje, Fundacija Novi Sad 2021
  • Mesto Tartu / Tartu 2024

Ragnar SiilPogovor bo moderiral Ragnar Siil, mednarodni strokovnjak za kulturno politiko, ustanovitelj in direktor Creativity Lab – možganskega trusta za kulturno politiko in kreativne industrije v Baltski regiji. Opravljal je funkcijo estonskega podsekretarja za umetnost, bil je predsedujoči strokovni skupini Evropske unije za kulturne in ustvarjalne industrije. Kot eden ključnih strokovnjakov je sodeloval pri programu Kultura in ustvarjalnost EU–Vzhodno partnerstvo ter pri Evropskem zavezništvu za kreativno industrijo. Ragnar je direktor Cultural Policy Designers Network, svetoval je številnim evropskim mestom, ki so postala evropske prestolnice kulture in člani mreže Unescovih kreativnih mest. Ragnarjeva doktorska raziskava na Estonian Business School se osredotoča na razvoj kreativnih mest.

KDAJ

Ponedeljek, 22. junij 2020, 13.00-14.30

KAJ

Pogovor s predstavniki evropskih mest

PRIJAVE DO

Ponedeljek, 22. junij 2020 do 12.00

Cikel spletnih pogovorov organizirata Mestna občina Ljubljana in zavod Motovila (CED Slovenija) v sodelovanju s člani evropske mreže centrov Ustvarjalna Evropa.
Mestna občina Ljubljana je kandidatka za naziv Evropska prestolnica kulture 2025.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1