Motovila Plan B 932x600px 1

Kultura in prostor v času krize in po njej

Drugi spletni pogovor Kultura in prostor v času krize in po njej (1. oktober 2020), posvečen premisleku kulturnih politik evropskih mest v kontekstu novih kriznih razmer, se je osredotočil na kulturno infrastrukturo, ki se je zaradi novega corona virusa v veliki meri preselila v javni prostor. Z nami so bili Ana Kočegarova, vodja za mednarodne odnose in program EPK Kaunas 2022, Irena Kregar Šegota, direktorica EPK Reka 2020, in Nevenka Koprivšek, umetniška direktorica zavoda Bunker in mednarodnega festivala sodobne odrske umetnosti Mladi levi. Pogovor je moderiral Ragnar Siil, mednarodni strokovnjak za kulturno politiko.

Motovila Planb#2 Oktober2020Nekaj poudarkov, ki so jih izpostavili razpravljavci: Prihodnost je nepredvidljiva, prav tako tudi načrtovanje kulturnih dogodkov. Organizirati manj, v virtualnem prostoru ali narediti to bolj intimno in bližje lokalnemu občinstvu, se zdi trend v trenutnih razmerah. Uprizoritvene umetnosti so morda najbolj ogrožene med kulturnimi sektorji. Pandemija je, kot še nikoli doslej, dogodkom odvzela mednarodno razsežnost. Smo šele na začetku krivulje učenja in ne vemo, kaj bo prinesla prihodnost.

Poročilo z dogodka je dostopno tukaj.

Namen cikla spletnih pogovorov Plan B za kulturne politike evropskih mest je izmenjava izkušenj med evropskimi mesti v zvezi z zagotavljanjem stabilnega okolja umetniškim in kulturnim ustvarjalcem in organizacijam v času krize, ki jo je sprožila pandemija. Primeri dobre prakse in premisleki so lahko zgled in spodbuda za evropska mesta v času, ko je nujno poiskati nove načine delovanja kulturnih subjektov.

Dogodek je bil del programa srečanja IETM Multi-location Plenary Meeting 2020, ki se je med 1. in 2. okt. odvil prek spleta in v živo na različnih lokacijah po Evropi, v Sloveniji pa je srečanje gostilo Gledališče Glej.
Cikel spletnih pogovorov organizirata Mestna občina Ljubljana in zavod Motovila (CED Slovenija) v sodelovanju s člani evropske mreže centrov Ustvarjalna Evropa.
Mestna občina Ljubljana je kandidatka za naziv Evropska prestolnica kulture 2025.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1