Odprt razpis i-Portunus: za področje glasbe in kulturne dediščine

Pilotni projekt i-Portunus je tudi v drugi fazi izvajanja namenjen preizkušanju različnih pristopov za podporo kratkotrajne mobilnosti umetnikov in kulturnih delavcev. Tako kot prvi, tudi drugi pilotni projekt sofinancira program EU Ustvarjalna Evropa. Novi projekt i-Portunus za spodbujanje mobilnosti v kulturi v obdobju 2020/2021 bo izvajal Goethe institut v Bruslju skupaj s partnerji Institut français v Parizu in Izolyatsia iz Ukrajine.

Kdo se lahko prijavi?

skladatelji, glasbeniki in pevci, še posebej s področja klasične glasbe, jazza in tradicionalne glasbene zvrsti
– umetniki, ustvarjalci in strokovnjaki, ki se ukvarjajo s kulturno dediščino

Čemu je namenjena podpora?

Kratkoročna mobilnost, ki je usmerjena v:
– mednarodno sodelovanje
– rezidenčno bivanje
– dejavnosti poklicnega razvoja

Kdaj: mobilnost med 16. julijem in 30. novembrom 2021 (če pogoji dopuščajo)
Trajanje: med 7 in 60 dni
Podpora na osebo: največ 3.000 EUR
Rok za oddajo prijav: 15. april 2021
Več informacij na spletu i-Portunus.

Več o razpisu i-Portunus (fokus: kulturna dediščina) izveste tudi na spletnem seminarju, ki ga predvidoma 6. aprila organizira DutchCulture | TransArtists.

POMNITE: Hkrati so odprti tudi razpisi i-Portunus za področje glasbe in literarnega prevajanja (28. februar) in arhitekture (14. marec).

Evropska komisija je podprla dva projekta za podporo mobilnosti v skupni višini 1,5 milijona EUR in s ciljem preučiti in analizirati pogoje za vzpostavitev uspešne in trajnostne sheme, ki bo posameznikom omogočala čezmejno mobilnost. Slednje zaradi pandemije covid-19 predstavlja še večji izziv in hkrati nujen za ponovno oživitev kulturnega sektorja v Evropi.

Rezultati pilotnega projekta i-Portunus bodo ključnega pomena za oblikovanje novega programa financiranja EU, tj. Ustvarjalna Evropa 2021–2027. Program podpirajo tudi Evropski parlament in države članice EU, prav tako pa je k tovrstnim ukrepom večkrat pozvala zainteresirana javnost. Komisija je sicer v letu 2019 za podobne projekte i-Portunus že namenila 1 milijon evrov; glej prvidrugitretji razpis.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1