Odprt razpis i-Portunus za področje glasbe in literarnega prevajanja

Pilotni projekt i-Portunus je tudi v drugi fazi izvajanja namenjen preizkušanju različnih pristopov za podporo kratkotrajne mobilnosti umetnikov in kulturnih delavcev. Tako kot prvi, tudi drugi pilotni projekt sofinancira program EU Ustvarjalna Evropa. Novi projekt i-Portunus za spodbujanje mobilnosti v kulturi v obdobju 2020/2021 bo izvajal Goethe institut v Bruslju skupaj s partnerji Institut français v Parizu in Izolyatsia (UA).

Kdo se lahko prijavi?
literarni prevajalci
skladatelji, glasbeniki in pevci, še posebej s področja klasične glasbe, jazza in tradicionalne glasbene zvrsti

Čemu je namenjena podpora?
Kratkoročna mobilnost, ki je usmerjena v:
– mednarodno sodelovanje
– rezidenčno bivanje
– dejavnosti poklicnega razvoja

Kdaj: mobilnost med 1. junijem in 30. novembrom 2021 (če pogoji dopuščajo)
Trajanje: med 7 in 60 dni (enkratna, zaporedna ali segmentirana mobilnost)
Podpora na osebo: največ 3.000 EUR

Rok za oddajo prijav: 28. februar 2021
Več informacij na spletu i-Portunus.

Evropska komisija je podprla dva projekta za podporo mobilnosti v skupni višini 1,5 milijona EUR in s ciljem preučiti in analizirati pogoje za vzpostavitev uspešne in trajnostne sheme, ki bo posameznikom omogočala čezmejno mobilnost. Slednje zaradi pandemije covid-19 predstavlja še večji izziv in hkrati nujen za ponovno oživitev kulturnega sektorja v Evropi.

Rezultati pilotnega projekta i-Portunus bodo ključnega pomena za oblikovanje novega programa financiranja EU, tj. Ustvarjalna Evropa 2021–2027. Program podpirajo tudi Evropski parlament in države članice EU, prav tako pa je k tovrstnim ukrepom večkrat pozvala zainteresirana javnost. Komisija je sicer v letu 2019 za podobne projekte i-Portunus že namenila 1 milijon evrov; glej prvidrugitretji razpis.

V branje priporočamo POROČILO s konference #Mobility4Creativity (4.–5. april 2019), kjer smo raziskali prednosti in izzive mednarodne mobilnosti, vključno z vplivom na okolje. Gostja konference je bila tudi Eva Blaute iz Goethe instituta, ki je predstavila shemo i-Portunus.
Ali ste vedeli, da je Evropska komisija v poročilu Creative Europe Monitoring report 2019 (sept. 2020) o napredku in glavnih dosežkih programa Ustvarjalna Evropa v letu 2019 kot primer dobre prakse izpostavila prav Motovilino mednarodno konferenco Mobilnost za ustvarjalnost?

Motovila Mobility4creativity Mip Nov2020Novi iPortunus smo predstavili na mednarodnem spletnem dogodku #Mobility4Creativity: Working across borders – how and why?, 18. novembra, kot del programa srečanja mednarodne mreže informacijskih točk za mobilnost, Mobility Informations Points, ki deluje pod okriljem On the Move. Posnetek si lahko ogledate tukaj.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1