Odprt razpis i-Portunus za področje arhitekture

Pilotni projekt i-Portunus je tudi v drugi fazi izvajanja namenjen preizkušanju različnih pristopov za podporo kratkotrajne mobilnosti umetnikov in kulturnih delavcev. Tako kot prvi, tudi drugi pilotni projekt sofinancira program EU Ustvarjalna Evropa. Novi projekt i-Portunus za spodbujanje mobilnosti v kulturi v obdobju 2020/2021 bo izvajal Goethe institut v Bruslju skupaj s partnerji Institut français v Parizu in Izolyatsia (UA).

Kdo se lahko prijavi?

Arhitekti in kulturni delavci, ki delujejo na področju arhitekture (posamezniki in skupine do 5 oseb), stari 18 let ali več, vseh izobrazbenih ravni in izkušenj, ki zakonito prebivajo v državi, članici programa Ustvarjalna Evropa.

Čemu je namenjena podpora?
Kratkoročna mobilnost, ki je usmerjena v:
– mednarodno sodelovanje
– rezidenčno bivanje
– dejavnosti poklicnega razvoja

Mobilnost mora trajati med 7 in 60 dni, med 16. junijem in 30. novembrom 2021 (če pogoji dopuščajo).
Podpora na osebo znaša največ 3.000 EUR.

Rok za oddajo prijav: 14. marec 2021 (18:00 CET)
Več informacij na spletu i-Portunus.

Več o razpisu izveste tudi na spletnem seminarju, ki ga v torek, 9. marca ob 10. uri, organizira DutchCulture | TransArtists.

NE SPREGLEJTE: Do 28. februarja 2021 je odprt tudi razpis i-Portunus za področje glasbe in literarnega prevajanja.

Evropska komisija je podprla dva projekta za podporo mobilnosti v skupni višini 1,5 milijona EUR in s ciljem preučiti in analizirati pogoje za vzpostavitev uspešne in trajnostne sheme, ki bo posameznikom omogočala čezmejno mobilnost. Slednje zaradi pandemije covid-19 predstavlja še večji izziv in hkrati nujen za ponovno oživitev kulturnega sektorja v Evropi.

Rezultati pilotnega projekta i-Portunus bodo ključnega pomena za oblikovanje novega programa financiranja EU, tj. Ustvarjalna Evropa 2021–2027. Program podpirajo tudi Evropski parlament in države članice EU, prav tako pa je k tovrstnim ukrepom večkrat pozvala zainteresirana javnost. Komisija je sicer v letu 2019 za podobne projekte i-Portunus že namenila 1 milijon evrov; glej prvi, drugi, tretji razpis.

Mobility4creativity 18november2020 MotovilaNovi i-Portunus smo predstavili na mednarodnem spletnem dogodku #Mobility4Creativity: Working across borders – how and why?, 18. nov. 2020, kot del programa srečanja mednarodne mreže informacijskih točk za mobilnost, Mobility Informations Points, ki deluje pod okriljem On the Move. Posnetek in poročilo sta dostopna na povezavi tukaj.

V branje priporočamo tudi POROČILO s konference #Mobility4Creativity (4.–5. april 2019), kjer smo raziskali prednosti in izzive mednarodne mobilnosti, vključno z vplivom na okolje. Gostja konference je bila tudi Eva Blaute iz Goethe instituta, ki je predstavila shemo i-Portunus.
Ali ste vedeli, da je Evropska komisija v poročilu Creative Europe Monitoring report 2019 (sept. 2020) o napredku in glavnih dosežkih programa Ustvarjalna Evropa v letu 2019 kot primer dobre prakse izpostavila prav Motovilino mednarodno konferenco Mobilnost za ustvarjalnost?

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1