Ukraine

Podpora ukrajinskim ustvarjalcem in kulturnim delavcem

Številne kulturne organizacije, mednarodne mreže in platforme redno posodabljajo informacije o financiranju in pobudah v pomoč ukrajinskim ustvarjalcem in kulturnim delavcem. Preverite spletne strani, na družbenih omrežjih pa sledite npr. ključnikom #standwithukraine, #solidaritywithUkraine, #StayWithUkraine.

Sporočite nam pobude, dejavnosti in pomoč, ki jo nudite ukrajinskim ustvarjalcem in kulturnim delavcem (v obliki bivanja, projektnega sodelovanja, financiranja ipd.), o katerih bomo obveščali naprej domače in tuje institucije.

Še posebej nam sporočite, če že/boste sodelovali z ukrajinskimi ustvarjalci/organizacijami v projektih na razpisih Ustvarjalne Evrope.

On the Move (BE) na svojih spletnih straneh in družbenih omrežjih (Facebook, Twitter) redno objavlja informacije o razpisih za rezidenčno bivanje, financiranje in pobude, povezane z Ukrajino in ogroženimi umetniki/kulturnimi delavci. Pri On the Move je sicer oblikovana tudi delovna skupina (En)forced Mobility, ki obravnava položaj (prisilno) preseljenih umetnikov in kulturnih delavcev, ne samo iz Ukrajine.

Ustvarjalni center Krušče je objavil poziv za nujno umetniško rezidenco za ukrajinske umetnice_ke, ki so morale_i zaradi vojne zapustiti Ukrajino. Na ta način želijo podpreti ukrajinske umetnice_ke, ki bežijo pred vojno, ter jim obenem omogočiti tudi prostor za delo.

Mednarodna mreža filmskih ustvarjalcev Crew United je vzpostavila spletno platformo za podporo ukrajinskim filmskim ustvarjalcem in njihovim družinam. Na platformi so zbrane informacije o različnih oblikah pomoči, mdr. tudi informacije o različnih pobudah in pozivih filmske industrije. Na platformi je dostopen seznam filmov iz Ukrajine.

NEMO (Network of European Museum Organisations) je na svojih spletnih straneh objavil informacije o zbranih podpornih ukrepih za pomoč na terenu, skladiščenjem umetnin in nastanitvijo, ponudbo delovnih mest, donacijami, izobraževanjem in razstavami.

Europa Nostra in Global Heritage Fund sta vzpostavila skupno kampanjo množičnega financiranja za podporo ogroženi kulturni dediščini v Ukrajini.

Contemporary Lynx (UK) je objavil seznam rezidenčnih programov Re-residency za ukrajinske umetnike in kulturne delavce. Poleg tega tudi na družbenih omrežjih objavlja številne kampanje za pomoč umetnikom in kulturnim delavcem.

Na spletni strani https://www.contactsforukrainians.art/ (npr. pravna pomoč, nastanitev) je dostopen seznam držav/organizacij, ki v obliki različnih podpor nudijo pomoč ukrajinskim ustvarjalcem in kulturnim delavcem.

Platforma Creatives Unite (BE) je zbrala primere pomoči, ki jih nudijo različne organizacije (npr. TEH, Culture Action Europe, European Cultural Foundation (Culture of Solidarity Fund).

Evropski ministri, pristojni za kulturo, AV zadeve in medije, so v začetku marca sprejeli izjavo (v slovenščini via Ministrstvo za kulturo), s katero so izrazili podporo Ukrajini, ukrajinskim umetnikom, kulturnim in medijskim delavcem ter vsem novinarjem, ki si prizadevajo za neodvisno in nepristransko poročanje ter zaskrbljenost zaradi ukrajinske kulturne dediščine.

Evropska komisija je v sporočilu konec marca združila različne ukrepe, s katerimi prispeva k izpolnjevanju potreb ukrajinskih beguncev v Evropski uniji, npr. dostop do namestitve, izobraževanja, zdravstva, služb ipd. O podpori Evropske unije ukrajinskemu kulturnemu in ustvarjalnim sektorjem pa tukaj.
Poleg 24 uradnih jezikov EU, v katerih Komisija odgovarja na poizvedbe državljanov o zadevah, povezanih z EU, je Komisija uvedla posebno storitev za ukrajinski in ruski jezik za vprašanja v zvezi s solidarnostjo EU z Ukrajino. Zdaj lahko vsakdo v EU in iz tujine stopi v stik s kontaktnim centrom Europe Direct (EDCC) in prejema odgovore tudi v ukrajinskem in ruskem jeziku. Za več glej tukaj.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1