European News Media Forum 2022

Odprle so se prijave za 3. Evropski medijski forum

Tematski fokus 3. Evropskega medijskega foruma, ki se bo odvijal 10. novembra 2022 v Bruslju, bo inovativnost v medijih. Vsebina foruma se bo osredotočala na inovacije v različnih oblikah, od novih sektorskih praks na področju novinarskih standardov in upravljanja medijev do vzdržljivosti medijev, prilaganja potrošniškim vzorcem in inovacije (med)sektorskega sodelovanja in partnerstev. Udeležili se ga bodo predstavniki evropskih novičarskih in medijskih organizacij ter predstavniki interesnih skupin.

Okvirni progam dogodka, ki bo še posodobljen, je na voljo TUKAJ.
Registracija za udeležbo na dogodku (spletno ali na lokaciji) je obvezna, potrebna je predhodna prijava na EU portalu. Direktno povezavo na registracijo najdete tukaj: europa.eu/!MxQnGC

O forumu

Evropski medijski forum (European News Media Forum) je nastal v okviru pobude NEWS, ki je del širšega načrta za pomoč avdiovizualnemu in medijskemu sektorju v Evropi. S pobudo si Evropska komisija prizadeva za inovacije na področju novičarskih medijev, ki bi sektorju pomagale pri uspešnem delovanju v digitalnem gospodarstvu in družbi. Namen foruma je vzdrževanje rednega dialoga z novičarskimi in medijskimi organizacijami, strokovnjaki, predstavniki civilne družbe in mednarodnimi področnimi organizacijami.

Prva edicija foruma, ki je potekala marca 2021, je obravnavala temo varnosti novinarjev. Na podlagi prispevka s strani interesnih skupin je bilo oblikovano Priporočilo o zaščiti, varnosti in krepitvi vloge novinarjev. Poročilo z dogodka je na voljo tukaj.

Na drugi ediciji foruma, ki je potekala novembra 2021, so se mednarodni predstavniki medijskega in novičarskega sektorja pogovarjali o aktualnih preobrazbah poslovnih modelov, formatov in vsebin v novičarskem sektorju. Posnetke pogovorov lahko najdete tukaj.

Na področju novičarskih medijev program Ustvarjalna Evropa ponuja tudi sofinanciranje:
– MEDSEKTORSKI SKLOP Medijska pismenost: objava 22. nov. 2022 [rok 30. mar. 2023]
– MEDSEKTORSKI SKLOP Novinarska partnerstva: objava 22. nov. 2022 [rok 27. apr. 2023]
– MEDSEKTORSKI SKLOP Medijska svoboda: napovedana objava jeseni 2022.

Trenutno je aktualen tudi razpis Evropski javni prostor: nova spletna medijska ponudba za mlade za spodbujanje mladih pri ustvarjanju miselno provokativnih in zanesljivih vsebin o aktualnih dogodkih v Evropi za mlade evropske poslušalce: rok 24. oktober.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1