Ustvarjalnaevropa Novinarska Partnerstva Podaljšan Rok

Aktualni razpisi za novičarske medije za leto 2022

7. julija 2022 sta Evropska komisija (DG Connect) in Izvajalska agencija EACEA organizirala spletni seminar za predstavnike sektorja novičarskih medijev, kjer so predstavili nove razpise in možnosti financiranja EU z jesenskimi roki za oddajo projektnih vlog. Prvi del seminarja je bil posvečen opisu in tehničnem delu prijave na razpise programa Ustvarjalna Evropa, ki omogoča nepovratna sredstva za novinarska partnerstva idr. ukrepe v podporo pluralnosti in svobodi medijev ter medijski pismenosti. V drugem delu seminarja je sledila predstavitev drugih možnosti financiranja za novičarske medije, npr. iz naslova programov Obzorje Evropa ali Digitalna Evropa. Komisija in EACEA z omenjenimi razpisi nagovarjata širok krog akterjev evropskega medijskega prostora. Čeprav je večina aktualnih razpisov dostopnejša velikim organizacijam iz sektorja novičarskih medijev, so k projektnemu sodelovanju vabljene tudi manjše organizacije. Razpisi namreč omogočajo kaskadni način financiranja za izvajanje aktivnosti manjših organizacij in na lokalni ravni; glej npr. že podprta projekta Stars for media in IJ4EU.

Evropska komisija od decembra 2020 izvaja pobudo NEWS kot del širšega načrta za pomoč avdiovizualnemu in medijskemu sektorju pri okrevanju po pandemiji covid-19 in tudi zaradi vse večjih izzivov, ki jih prinašajo dezinformacije in spremembe ustvarjanja prihodkov. V tej luči pobuda NEWS združuje več instrumentov financiranja, ki so dostopni sektorju novičarskih medijev.

Aktualni razpisi z rokom za oddajo vlog v letu 2022:

Ustvarjalna Evropa – Medsektorski sklop:

Novinarska partnerstva: rok podaljšan do 22. septembra (prej 7. sept.).
Posnetek seminarja je dostopen na povezavi tukaj – podrsajte navzdol do datuma 6. april 2022.

– Spremljanje in zaščita medijske svobode in pluralizma:
(i) Krepitev položaja medijskih svetov in razvoj novinarskih standardov: rok 20. september.
(ii) Mehanizem hitrega odzivanja za zaščito novinarjev: rok 20. september.

– Jeseni 2022 pričakujemo objavo razpisa Medijska svoboda.

Drugi viri EU za povezovanje in sodelovanje na razpisih:

Mreže radijskih postaj za širitev evropskih tematik čez meje EU v več jezikih. Upravičeni so npr. podcasti, pogoj je vsaj 1 milijon poslušalcev na mesec: rok 12. september.
Pilotni projekt zagotavljanja informacij o premalo zastopanih tematikah v lokalni in regionalnih medijih v EU za večanje prepoznavnosti lokalnih in regionalnih medijev in preprečitev nastanka “medijskih puščav” ter grajenje vzdržljivosti medijev na lokacijah z omejenim dostopom do medijev: rok 19. september.
– Podatkovno vodena produkcija novic za spodbujanje in širjenje evropskih tem preko neodvisnega novinarstva: rok 26. september.
Evropska medijska platforma za nadgradnjo dostopa do zanesljivih novic in informacij v Evropi: rok 17. oktober.
Evropski javni prostor: nova spletna medijska ponudba za mlade za spodbujanje mladih pri ustvarjanju miselno provokativnih in zanesljivih vsebin o aktualnih dogodkih v Evropi za mlade evropske poslušalce: rok 24. oktober.

Posnetek julijskega spletnega seminarja je dostopen na povezavi tukaj (podrsajte do konca strani).

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1