Creative Europe Push Boundaries

Nova Ustvarjalna Evropa premika meje

Evropska komisija je 26. maja 2021 sprejela letni delovni načrt programa Ustvarjalna Evropa (2021), s čimer je začela izvajati nove ukrepe za podporo evropskim kulturnim in ustvarjalnim sektorjem. Sledi objava prvih razpisov. Motovila brezplačno pomoč v okviru dejavnosti CED Slovenija zagotavlja do konca junija.

26. maja 2021 je Evropska komisija v okviru programa Ustvarjalna Evropa 2021–2027 začela izvajati nove ukrepe za podporo kulturnim in ustvarjalnim sektorjem v Evropi in zunaj nje. Letošnji proračun programa je rekordnih 300 milijonov evrov.

Celotni 7-letni proračun Ustvarjalne Evrope je sicer v primerjavi s prejšnjim programskim obdobjem višji za 63 odstotkov in znaša 2,4 milijarde evrov. S temi sredstvi bo Ustvarjalna Evropa pomagala:
1. zaščititi, razvijati in spodbujati evropsko kulturno in jezikovno raznolikost ter dediščino;
2. povečati konkurenčnost in gospodarski potencial kulturnih in ustvarjalnih sektorjev, zlasti AV sektorja.

Sredstva bodo namenjena kulturnim delavcem in ustvarjalcem za medsektorsko in mednarodno sodelovanje ter iskanje dodatnih priložnosti za doseganje novih občinstev, in sicer v okviru treh sklopov:
*KULTURA, ki zajema vse kulturne in ustvarjalne sektorje (razen avdiovizualnega in filmskega sektorja).
*MEDIA, ki je namenjen avdiovizualnim in filmskemu sektorju.
*MEDSEKTORSKI SKLOP, ki spodbuja sodelovanje med ustvarjalnimi sektorji in vključuje sektor novičarskih medijev.

Kaj vse prinaša nova Ustvarjalna Evropa, preverite v letaku Komisije tukaj in na spletu CED Slovenija tukaj.

Namen programa Ustvarjalna Evropa je povečati konkurenčnost kulturnega sektorja in mu zagotavljati podporo pri zelenem, digitalnem in vključujočem prehodu. V luči pandemije je posebna pozornost namenjena okrevanju in odpornosti kulturnega sektorja.

Potem ko je 19. maja Evropski parlament sprejel pravno podlago in nato 26. maja Komisija še letni delovni načrt programa, v prihodnjih dneh pričakujemo objavo v Uradnem listu EU. To bo tudi podlaga za objavo prvih razpisov – predvidoma v začetku junija, pri čemer bodo nekateri roki za oddajo projektnih prijav zelo kratki!

Več informacij o priložnostih, ki jih ponuja program, boste našli na spletišču programa Ustvarjalna Evropa, informacije o financiranih projektih pa na platformi za rezultate. Komu iz Slovenije je uspelo, lahko preverite v spletni bazi projektov CED Slovenija. Razmišljate o prijavi in potrebujete nasvet? Vabljeni na KULtorke – na voljo so še zadnji prosti termini za individualno svetovanje, in sicer samo še 22. in 29. junija.

Dodatne informacije:

  • Celotno sporočilo Evropske komisije je dostopno na povezavi tukaj.
  • Delovni program Ustvarjalne Evrope za leto 2021 je dostopen tukaj.

Program upravljata in izvajata Evropska komisija in Evropska izvajalska agencija za izobraževanje in kulturo.

Centri Ustvarjalne Evrope, med njimi tudi CED Slovenija, v sodelujočih državah ponujajo informacije o programu, spodbujajo sodelovanje z organizacijami v drugih državah in prijaviteljem pomagajo pri razvoju njihovih projektov. Motovila na podlagi pogodbe z Ministrstvom za kulturo izvaja dejavnosti CED Slovenija še do konca junija 2021. Po svojih najboljših močeh izvajamo vse potrebne korake, da bi ohranili dejavnost centra CED Slovenija in domačemu sektorju tudi v prihodnje zagotavljali brezplačno strokovno podporo za uspešno sodelovanje v Ustvarjalni Evropi.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1