Ue Išče Publiko 5 Katja Goljat

Ustvarjalna Evropa išče publiko na Festivalu Borštnikovo srečanje

Datum dogodka 16.10. 2019 • 14:30  −  16.10. 2019 • 15:30
VstopninaBrezplačno

Z izkušenimi gosti se bomo pogovarjali o priložnostih za povezovanje na evropski ravni in o tem, kako lahko z mednarodnimi partnerji skupaj oblikujemo strategije in preskušamo načine za razvoj občinstev.

Osrednja prednostna naloga Ustvarjalne Evrope (2014–2020), ki velja za vse razpise tega programa EU, je razvoj občinstev: »Cilj dejavnosti na področju razvoja občinstev je pomagati evropskim ustvarjalcem, da bi njihova dela dosegla čim večji krog občinstev po vsej Evropi, in razširiti dostop nezadostno zastopanih skupin do kulturnih del.«

Ali smo še vedno nezaupljivi do tega pojma, ki so ga v ospredje postavili evrokrati samo zato, da še bolj otežijo pridobivanje podpore EU za umetniške projekte? Kako in koliko je ta prednostna naloga od leta 2014 usmerjala razmišljanje predstavnikov s področja kulture, ki »prečijo meje« in se povezujejo z mednarodnimi partnerji? Kako se organizacije s področja uprizoritvenih umetnosti soočajo z vprašanjem razvoja občinstva in pri tem ohranjajo svoje cilje, vrednote in estetiko?

Svoja razmišljanja bosta delila Inga Remeta (Gledališče Glej) in Mihael Čepeljnik (Slovenski gledališki inštitut – SLOGI), pogovor pa bo vodila Mateja Lazar (Motovila / CED Slovenija), ki bo udeležencem predstavila tudi čisto sveže objavljen zadnji razpis za projekte sodelovanja Kultura, ki v okviru Ustvarjalne Evrope ponuja edinstveno priložnost za mednarodno povezovanje (tudi) za tiste, ki želijo na področju razvoja občinstev narediti korak naprej.

Promoviramo:

Gledališče Glej je prejelo podporo EU za projekte:
ID : Babylon
Generation to Generation (G2G)
DNA – Developement of New Art

SLOGI je prejel podporo EU za projekte:
Klasiki v stripu: vzorčni model inovativne kulturno-umetnostne vzgoje v srednji šoli
Evropska pot zgodovinskih gledališč
Gledališka arhitektura v Srednji Evropi (TACE)

Dogodek je del mednarodne konference o razvoju občinstev v gledališču »Prečiti meje« (14.–16. okt. 2019), ki poteka v okviru 54. Festivala Borštnikovo srečanje. Konferenca je »namenjena spodbujanju dejavnosti za razvoj občinstev v stalnih gledališčih iz držav članic SEP, natančneje: programskega načrtovanja, trženja, prodaje, raziskave občinstev. Cilj dejavnosti je povečanje obiska, strategije pa se usmerjajo v trajnostno vključevanje obiskovalcev in sodobno sporazumevanje v okvirih umetniških in spremljevalnih gledaliških vsebin«.

KJE

Alma Mater Europaea – Evropski center, Slovenska 17, Maribor

KDAJ

Sreda, 16. okt. 2019, od 14.30 do 15.30

Prijave in dodatne informacije

Larisa Javernik, office@borstnikovo.si

POZOR: Mobilna POP-UP pisarna v Mariboru

Predstavnica zavoda Motovila bo v Mariboru v Vetrinjskem dvoru med 14. in 16. oktobrom na voljo za svetovanje glede programa Ustvarjalna Evropa (zlasti za aktualen razpis za projekte sodelovanja Kultura). Nujen je predhoden dogovor in rezervacija brezplačnega svetovalnega termina na info@ced-slovenia.eu.

Spremljajte nas! #MotovilaPOPUP

POP-UP pisarno organizira zavod Motovila kot del projekta PRO KUS: Prenos veščin in znanja za profesionalizacijo v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih ob podpori Ministrstva za javno upravo RS.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1