Ndb Janek Gorizia 20171109 36

Kinematografi kot inovativna kulturna središča v lokalnih skupnostih

Datum dogodka 05.10. 2020  −  05.10. 2020
VstopninaBrezplačno

Na srečanju v gorški Hiši filma na čezmejnem filmskem festivalu Poklon viziji bodo domači in tudi gostje, predstavniki kinematografov, filmskih festivalov in producenti, predstavili vizije razvoja filmske kulture v lokalnih skupnostih. Zanimali nas bodo inovativni načini kinematografske izkušnje ter kakovostne oblike ustvarjalnih izobraževalnih vsebin, ki gradijo na razvoju novih občinstev. Slednje tudi v luči podpore EU Ustvarjalna Evropa, ki želi okrepiti vlogo in prepoznavnost kinematografov, ki v lokalnem okolju ponujajo nove ali dodatne kulturne in izobraževalne vsebine in se mednarodno povezujejo. Čas pa bo tudi za razmislek o kinematografski izkušnji glede na posledice pandemije bolezni COVID-19 in s tem spremembi naših navad in kulture ogleda filma ter posledično obiska kina.

Dogodek pripravlja Motovila v sodelovanju s Kinoateljem in v koprodukciji s Centrom za kreativnost. 

KDAJ

Ponedeljek, 5. okt. 2020, 12.00–15.00

KJE

Hiša Filma, Gorica (IT)

PRIJAVE

do petka 2. okt., na info@ced-slovenia.eu

Program dogodka

12.00   vodeni ogled Hiša filma – Palazzo del cinema
13.00–13.10 Uvodni pozdrav Kinoatelje / Motovila
13.10–13.40 Podpora EU za razvoj kinematografov kot inovativnih kulturnih središč (Irina Sofletea in Magdalena Dzbik, Evropska komisija)
13.40–13.50 odmor
13.50–15.00 Pogovor o inovativnih načinih kinematografske izkušnje
V pogovoru bodo sodelovali predstavniki organizacij, ki so bile uspešne na razpisu EU za razvoj kinematografov kot inovativnih kulturnih središč:
Igor Mirković, direktor Motovun Film Festivala (HR)
Lorena Pavlič, direktorica Zavoda Otok (SI)
Mira Staleva, Art Fest (BG)
Nina Milošič, vodja Mestnega kina Ptuj (SI)

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku brez tolmačenja.

Ogled v živo prek Youtube kanala: 

Ozadje dogodka

Podpora EU za kinematografe kot inovativna kulturna središča v lokalnih skupnostih
Evropska komisija je na prvem pilotnem razpisu podprla pet projektov. Cilj podpore je testiranje in razmislek o novih načinih kinematografske izkušnje prek zasnove novih kulturnih prizorišč in inovativnih pristopih razvoja občinstva ter podpora digitalizaciji. Na dogodku se bomo pogovarjali s predstavniki dveh projektov, v katerih kot partnerja sodelujeta tudi Zavod Otok in Mestni kino Ptuj (CID Ptuj) iz Slovenije.

O projektih 
Movies in Motion
Glavni cilj projekta je pri občinstvu spodbuditi odprtost do evropskega (in) avtorskega filma kot tudi spodbuditi lokalne skupnosti, da projekt prepoznajo kot dobro prakso preko katere lahko trajnostno razvijajo filmsko kulturo in kulturna stičišča tudi v prihodnosti. Vodja projekta je Motovun Film Festival  iz Hrvaške, v projektu kot partner sodeluje tudi Zavod Otok.

Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds
Projekt je združil štiri kinematografe iz Bolgarije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije. Cilj je oblikovanje prostorov za izmenjavo izkušenj s ponudbo različnih kulturnih vsebin in evropskih AV vsebin (tako kakovostnih filmov kot tudi novih formatov) na privlačen način – z uporabo novih tehnologij. V ospredju projekta so mlada občinstva in njihovo vključevanje v izobraževalne in ustvarjalne dejavnosti ter povezovanje z referenčnimi skupinami v ostalih sodelujočih državah. Vodja projekta je Art fest iz Bolgarije, v projektu kot partner sodeluje tudi Mestni kino Ptuj.

Motovila Pop Up PisarnaŽelite izvedeti več o priložnostih in mehanizmih EU za regionalni razvoj in mednarodno povezovanje v kulturi, filmu in ustvarjalnih sektorjih?

Ekipa Motovile (CED Slovenija) bo po dogodku na voljo za svetovanje v Hiši filma. Čimprej si prek info@ced-slovenia.eu rezervirajte brezplačni svetovalni termin za 15-minutni informativni pogovor ali individualno svetovanje!

 

Zavod Motovila in Kinoatelje sta  člana konzorcija PRO KUS, ki se zavzema za prenos veščin in znanja ter profesionalizacijo v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih.

Dogodek je del ciklusa treh specializiranih strokovnih usposabljanj za strokovnjake s področja filma in AV sektorjev v okviru serije strokovnih usposabljanj “Onkraj kulturnega modela” (OKM). Serija usposabljanj zavoda Motovila je organizirana kot del dejavnosti Partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Logo Czk

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1