Mestozensk Banner932x524

Enakost spolov v kulturi

Datum dogodka 25.09. 2020 • 11:00  −  25.09. 2020 • 14:00
VstopninaBrezplačno

Mednarodni festival sodobnih umetnosti – Mesto žensk, ki poteka že od leta 1995, združuje izjemne ženske z vsega sveta, ponuja edinstveno izkušnjo zlitja imenitnih umetniških podvigov z navdihujočimi razpravami. Letošnja, 26. edicija festivala bo potekala od 22. 9. do 12. 10. na številnih prizoriščih v Ljubljani.

Ali je ob svetovnih izzivih, kot so podnebne spremembe, globalne pandemije, neenakost, revščina, migracije in naraščajoči nacionalizem, pravi čas za razpravo o enakosti spolov? Vsekakor, bolj kot kdajkoli. Zato Motovila, v družbi ponosnih partnerjev festivala, izmed številnih festivalskih dogodkov 25. septembra posebej vabi na predavanje in delavnico »Enakost spolov v kulturi« z Else Christensen-Redzepovic, strokovnjakinjo za mednarodne kulturne povezave in vodjo projekta Glasovi kulture (Voices of Culture), ki omogoča strukturirani dialog med Evropsko komisijo in kulturnim sektorjem.

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

Program
(Del 1) 11.00–12.00: Predavanje (odprto)
Enakost spolov – sredstvo za doseganje uspeha pri izpolnjevanju Unescovih sedemnajstih ciljev trajnostnega razvoja (Agenda 2030)

Else Christensen-Redzepovic se bo v svojem predavanju osredotočila na dokumente Združenih narodov in Evropske unije, ki spolno enakost obravnavajo kot eno svojih prioritetnih področij. Posebej bo izpostavila vrsto konkretnih ukrepov, ki jih načrtuje Evropska unija, denimo za odpravljanje plačne vrzeli med spoloma in razvoj nove evropske Strategije za enakost spolov, ki bo začela veljati letos.

(Del 2) 12.00–14.00: Delavnica (omejeno število udeležencev) 
Enakost spolov v kulturi

Z delavnico želimo premakniti razpravo o enakosti spolov od teorije, politik in dobrih namenov h konkretnim ukrepom: projektnim idejam in pogovoru o tem, kako bi se lahko različne nevladne organizacije, mreže in ustanove zavezale k izvajanju teh ukrepov.

PROGRAM in več informacij o konferenci na povezavi tukaj.

Prijava

Predavanja in delavnice se lahko udeležite v Stari mestni elektrarni ali prek Zoom konference.

Prijave za predavanje in delavnico so obvezne do 21. sept. prek: rezervacije@cityofwomen.org.
POMNI: Število prijav na delavnico je omejeno.

PROGRAM in več informacij o konferenci na povezavi tukaj; več o letošnjem festivali Mesto žensk pa tukaj.

KDAJ

Petek, 25. sept. 2020, 11.00–14.00

KJE

Stara mestna elektrarna in splet

PRIJAVE obvezne

prek rezervacije@cityofwomen.org

Else 18 Ps7 3641 © Patricio SotoO predavateljici

Else Christensen-Redzepovic je strokovnjakinja in svetovalka za mednarodne kulturne povezave pri agenciji MIDENA Creatives. Njena poklicna področja zajemajo socialno podjetništvo, evropske prestolnice kulture, kulturo mirovništva, zaupanja in razumevanja, kulturo za inovacije, EU-programe in vodenje projektov ter raziskovanje, zagovorništvo in zbiranje sredstev. Magistrirala je iz politologije na KU Leuven, ima pa tudi častno diplomo iz germanistike na Univerzi v Melbournu. Diplomirala je tudi iz izvršnega upravljanja, vodenja projektov in javne administracije. Else ima za seboj dolgo kariero razvijanja in vodenja zapletenih in pomembnih transnacionalnih EU-projektov, ki so se osredotočali na opolnomočenje lokalnih skupnosti ter trajnostni urbani in regionalni razvoj. Marca 2019 je bila imenovana za vodjo projekta Glasovi kulture – strukturirani dialog med Evropsko komisijo in kulturnim sektorjem.

Ali ste vedeli, da …

… je v obdobju 2019–2021 predmet razprav Voices of Culture uravnoteženost spolov v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih – Gender equality: gender balance in the cultural and creative sectors?

… da je Svet Evropske unije enakost spolov umestil med pet prednostnih nalog Delovnega načrta za kulturo (2019–2022)? Kultura namreč lahko odigra ključno vlogo pri izpodbijanju spolnih stereotipov in spodbujanju emancipatornih družbenih sprememb. Enakost spolov bo tudi pomembna tema novega programa Ustvarjalna Evropa 2021–2027.

Organizacija: Mesto žensk, v sodelovanju z Motovilo (Centrom Ustvarjalna Evropa v Sloveniji) in Mestno občino Ljubljana (EPK 2025 kandidatka); podpora: Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana.

Pas Z Logotipi Mesto Zensk

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1