Media Cee&animateka Dec2018 P5a8800

Animirane serije – kako jih narediti?

Datum dogodka 03.12. 2019 • 13:30  −  03.12. 2019
VstopninaBrezplačno

Vabljeni na strokovni program festivala Animateka. Z uveljavljenimi producenti iz Srednje in Vzhodne Evrope se bomo v torek, 3. dec. pogovarjali o stanju animiranih serij za otroke v regiji.

Pogovarjali se bomo o tem, kako oblikovati ustrezen finančni model, ki bo slovenskim in evropskim producentom pomagal pri razvoju kakovostnih animiranih projektov, s ciljem povečanja regionalne produkcije kakovostnih animiranih serij za otroke in mladino. Govora bo tudi o mehanizmu podpore za mednarodne TV produkcije v okviru programa Ustvarjalna Evropa MEDIA.

KDAJ

torek, 3. dec., ob 13.30

KJE

Stara mestna elektrarna

PRIJAVE DO

2. dec. 2019 na info@ced-slovenia.eu

Na okrogli mizi sodelujejo: Nataša Bučar (Slovenski filmski center, SI), Martina Peštaj (RTV Slovenija, SI), Katarína Kerekesová (Fool Moon, SK), Halka Marčeková (urednica za animirani film na slovaški RTV, SK), Martin Vandas (MAUR film, CZ), Anna Vášová (13ka, CZ), Kolja Saksida (Zvviks, SI), Jure Vizjak (Invida, SI). Pogovor bo povezoval Igor Prassel (Animateka).

Motovila je strateški partner filmskih festivalov v Sloveniji, med drugim vsako leto sooblikujemo tudi strokovni program festivala Animateka.
Sodelujemo tudi pri promociji, mednarodnemu povezovanju in usposabljanju akterjev na področju animiranega filma. Z namenom ozaveščanja o pomenu podpore in spodbujanja mednarodne mobilnosti za razvoj animiranega filma v Sloveniji, se Motovila skupaj s partnerji vključuje v aktiven dialog z odločevalci na nacionalni ravni. Med oktobrom 2018 in decembrom 2019 kot partner sodeluje pri projektu Animirani film, ki ga koordinira Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta.

Ali ste vedeli…

Evropski avdiovizualni observatorij ugotavlja (2015), da animirani film v Evropi predstavlja 14,7 % filmskega trga, vključno z Veliko Britanijo in Irsko na čelu. Na letni ravni je v Evropi narejenih povprečno 50 animiranih celovečercev. Francija, Španija in Velika Britanija predstavljajo 40 % celotne produkcije na področju animacije v Evropi.

Evropska komisija je leta 2017 oblikovala t. i. Evropski animacijski načrt, s katerim namerava oživiti panogo animiranega filma v EU. Dokument je rezultat poglobljenih posvetovanj Komisije s sektorjem o priložnostih in izzivih, s katerimi se sooča industrija animiranega filma v Evropi. Dokument temelji na treh strateških ciljih: (1) spodbujanju globalnega kroženja in vidnosti evropskih animiranih del, (2) izboljšanju pogojev dela za evropske in tuje ustvarjalce ter (3) lajšanju dostopa do financ.

Letos smo ob praznovanju mednarodnega dneva animiranega filma (28. okt.) preverili stanje animiranega filma v Sloveniji in politike EU na področju animacije.

Letošnji festival Animateka s podporo programa Ustvarjalna Evropa MEDIA bo med 2. in 8. dec.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1