Credits Mglc Švicarija Venue Of The Conference Photo Jaka Babnik Mglc Archive.

Upravljalec: Mednarodni grafični likovni center (MGLC)

Lokacija: Ljubljana
Področje: vizualne umetnosti (fokus grafična umetnost); intermedijske umetnosti; interdisciplinarne umetniške prakse; umetniška kritika in publicistika; teorija umetnosti.
Namenjeno: slovenskim in tujim umetnikom, umetnicam in umetniškim kolektivom, strokovnjakom s področja sodobne umetnosti (kritiki, kuratorji, publicisti …).
Trajanje: 1–2 meseca; trajanje rezidence je odvisno od vrste rezidence.

Opis: Mednarodni grafični likovni center (MGLC) izvaja rezidenčni program v MGLC Švicariji, rezidenčnem in ustvarjalnem centru, ki se nahaja na robu Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib ter je osrednja in z naravo najbolj povezana rezidenčna točka v Ljubljani. Rezidenčni program je usklajen s poslanstvom in dejavnostmi MGLC ter s sodelovanji v mednarodnih projektih in partnerstvih.

Več informacij: tukaj.
[Foto: MGLC Švicarija, Jaka Babnik.]

Sodelovanje rezidentom iz mednarodnega prostora (in tudi iz Slovenije) je na voljo v sklopu mednarodnih rezidenc na podlagi javnih razpisov, medrezidenčnih izmenjav, projektnih sodelovanj in kuratorskih vabil:

 • Rezidenca Grafičnega bienala Ljubljana je namenjena sodelujočim umetnikom in kuratorjem na Grafičnem bienalu Ljubljana. Rezidenti so izbrani glede na vabilo MGLC.
 • Rezidenca Grafični mojstri je namenjena umetnikom in umetnicam, ki ustvarjajo v klasičnih in sodobnih grafičnih tehnikah ter jih zanimajo inovacije v tisku. V času bivanja je rezidentu na voljo Grafični atelje MGLC v Gradu Tivoli.
 • Rezidenco za kritike izvajata MGLC in Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo ter je namenjena umetnostnim kritikom in kritičarkam oz. publicistom in publicistkam na področju sodobnih vizualnih umetnosti.
 • Rezidenca ob koncu sveta je namenjena dvomesečnemu razmisleku o koncu sveta, ki se lahko zaključi z novo umetniško produkcijo, kuratorsko raziskavo ali teoretskim premislekom.
 • Rezidenca SUN (skupnost, umetnost, narava) ponuja profesionalnim vizualnim umetnikom in umetnicam priložnost za ustvarjalno delo, razvoj novih idej in razmislek o lastni praksi v ustvarjalnem vzdušju zgodovinske stavbe.
 • Medrezidenčne izmenjave med podobnimi rezidenčnimi centri v tujini se izvajajo bilateralno (npr. z rezidenčnim centrom MeetFactory v Pragi) ali partnersko (projekt Sustainability is in the AiR, ki povezuje rezidence MeetFactory v Pragi, Matedero v Madridu, MGLC Švicarijo v Ljubljani in Snehto v Atenah).
 • Rezidenco Pisatelj v parku izvajata Ljubljana, Unescovo mesto literature, in MGLC, namenjena je tujim literarnim ustvarjalcem.

MGLC Švicarija gosti na podlagi javnih razpisov tudi rezidente iz Slovenije v dveh rezidenčnih programih:

 • Umetniški delovni ateljeji so namenjeni umetnikom in umetnicam z območja Mestne občine Ljubljana.
 • Bivalna rezidenca za mlade umetnike je namenjena umetnikom in umetnicam iz Slovenije.

Kritje stroškov: pot, namestitev, drugo (ateljeji); stroški se krijejo v skladu s sporazumi o partnerstvu z drugimi rezidenčnimi centri (medrezidenčni izmenjave) ali projektnimi sodelovanji.

Infrastruktura:

 • 3 mednarodne bivalne rezidence oz. stanovanja z delovnim ateljejem in bivalnim delom (kuhinja, kopalnica, spalni prostor).
 • 11 delovnih ateljejev (od tega 2 kiparska ateljeja).
 • 2 bivalni rezidenci za mlade oz. stanovanja z delovnim ateljejem in bivalnim delom (kuhinja, kopalnica, spalni prostor).
 • Prostor je dostopen ljudem z omejeno mobilnostjo.

Motovilina rastoča baza umetniških rezidenčnih programov v Sloveniji (AiR) predstavlja tovrstne programe oz. prostore, ki jih izvajajo/upravljajo slovenske organizacije. Z informacijami Motovila kot članica mreže On the Move in Mobility Info Points prispeva k mednarodni izmenjavi virov in informacij. S tem prispevamo k promociji priložnosti za mednarodno sodelovanje in mobilnost. Hkrati želimo spodbuditi povezovanje in izmenjavo dobrih (trajnostnih) praks med domačimi izvajalci programov AiR.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1