Motovila Zelena Prihodnost Festivalov Pexels

Zelene prakse: začnite z majhnimi koraki

Zeleni prehod je temeljni izziv našega časa, zato je uresničevanje zelenega dogovora ena od najpomembnejših prednostnih nalog Evropske komisije. Zato bo tudi Ustvarjalna Evropa prispevala k evropskemu zelenemu dogovoru, ki ima ambicijo, da Evropa do leta 2050 postane prvo podnebno nevtralno področje na svetu.

Kako lahko prispevamo k zeleni prihodnosti, je bila tema Motovilinega oktobrskega seminarja, ko smo se pogovarjali o zelenih praksah filmskih festivalov.

Vsebine in napotki koristni za vse, ki želimo prispevati k ozelenitvi naše družbe.

Motovila Zelena Prihodnost Festivalov 6okt2021(3)Na PRO OTOK je Ines Kežman (Motovila) predstavila, kako izvajanje programa Ustvarjalna Evropa prispeva k uresničevanju zelenega dogovora in primere zelenih praks filmskih festivalov v soseščini. Pogovarjala se je z Brigitte Bidovec, vodjo marketinga, ki razvija koncept »zelene odgovornosti« na Festivalu avstrijskega filma Diagonale. Festival se s svojim delovanjem na tem področju uvršča med ene prvih nosilcev oznake Green Events Austria. »Vsak korak naprej, je korak v pravo smer«, svetuje Brigitte slovenskim filmskim festivalom, ki razmišljajo o bolj trajnostnih praksah, a imajo za tovrstne spremembe zelo omejene vire.

In čeprav je bil dogodek namenjen organizatorjem filmskih festivalov, filmskim ustvarjalcem in prikazovalcem, so vsebine in napotki koristni za vse, ki želimo prispevati k ozelenitvi našega delovanja in družbe. Najpomembneje: začnite z majhnimi koraki. Preverite prakse vaše organizacije, šele potem pišite strategije. Pomembno je, da vaši sodelavci – v organizaciji kot tudi vaši partnerji – razumejo, ozavestijo in sodelujejo pri izvajanju zelenih praks.

Začnite v pisarni in prakse prenesite (na festival) …

– Ali ločujte odpadke?
– Kako pogosto menjate tehnično opremo (npr. servisirate računalnik, tiskalnik)?
– Ali tiskate promocijski material na recikliran papir?
– Uporabljate okolju prijazne in varčne aparate (npr. pomivalni stroj, hladilnik, kavni aparat)?
– Ali so vaši promocijski materiali pakirani v neuporabne plastične vrečke?
– Ali sodelujete s podjetji, ki so trajnostno naravnane?
– Kupujete hrano pri lokalnih proizvajalcih in v povratni embalaži?
– Kakšen je dostop do vaše lokacije (organizacija, dogodek, festival)?
– Ali lahko gostje, udeleženci potujejo z javnim prevozom? Ali lahko kompenzirate letenje?
– Ali je dostop do vaše lokacije omogočen tudi oviranim osebam?
– Ali so vaše vsebine dostopne slušno in vidno oviranim osebam, socialno šibkejšim?
– Ali upoštevate enakost spolov (govorci, žirije, ipd.)?

Nekaj predlogov za ozelenitev …

– Uporabljajte javni prevoz (vlak, avtobus), delite ali najemite avto (carsharing, rent-a-car, taxi), vozite kolo.
– Uporabljajte okolju prijazne alternative za prevoz blaga in opreme.
– Donirajte in sodelujte z okoljskimi pobudami (npr. z vsakim nakupom letalske vozovnice).
– Uporabljajte posodo za večkratno uporabo, poskrbite za čim manj odpadkov in dosledno ločujete odpadke. Sodelujte s sponzorji, gostinci in restavracijami, ki omogočajo ekološko, lokalno in sezonsko ponudbo.
– Ponovno uporabite opremo (pohištvo, oglasne pasice/ponjave), odgovorno oglašujte in promovirajte (npr. tiskovine z recikliranim papirjem in certifikatom FSC).

Creative Europe Fb Banner 1640x859pxinnovKako je Ustvarjalna Evropa povezana z zelenim dogovorom?

Kultura ima ključno vlogo pri zelenem prehodu na področju ozaveščanja, učenja, komunikacije in izmenjave znanja ter dobre prakse. Kulturni in ustvarjalni sektorji lahko s svojo vsebino, delovanjem in izvajanjem (evropskih) projektov prispevajo spodbuditi zeleno miselnost. Organizacije, ki bodo kandidirale na razpisih Ustvarjalne Evrope bodo dolžne ob prijavi predložiti tudi t. i. zeleno strategijo.

Dogodek je bil del programa PRO OTOK, namenjen filmskim profesionalcem in drugi zainteresirani javnosti. Motovila z Zavodom Otok sodeluje pri oblikovanju strokovnih dogodkov v okviru festivala Otok, od leta 2019 pa tudi v projektu PRO KUS: Prenos veščin in znanja za profesionalizacijo v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih s podporo Ministrstva za javno upravo.

Logos M Otok Mju Eu

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1