Motovila Ustvarjalne Sinergije Varaždin 29 08 19 Špancirfest1 Foto Ced Hr

Ustvarjalne sinergije v Varaždinu: pomembno je dobro partnersko sodelovanje

Konec avgusta 2019 smo skupaj s hrvaškimi in avstrijskimi kolegi na dogodku Ustvarjalne sinergije v Varaždinu predstavili priložnosti za mednarodno sodelovanje, ki jih omogoča Ustvarjalna Evropa, ter dejavnosti in delo evropske mreže CED.

Promovirali smo tudi uspehe slovenskih ustvarjalcev. V Varaždin smo povabili Aleksandro Ažman iz Združenja zgodovinskih mest Slovenije, ki koordinira projekt REFRESH – Mladi umetniki oživijo in osvežijo območja dediščine. Ustvarjalne sinergije se jeseni selijo v Gradec. Poiščite nas na Steirischer Herbst, 3. oktobra.

Udeležence sta uvodoma pozdravila Sandra Malenica, podžupanja mesta Varaždin in Ivan Mesek, direktor Muzeja mesta Varaždin, ki sta poudarila, da Varaždin gradi svojo identiteto in prepoznavnost tudi na kulturi, ustvarjalnosti in podpori razvoju kreativnih industrij.

Jelena Toth, direktorica turistične skupnosti mesta Varaždin je predstavila Špancirfest, ulični in glasbeni festival, ki napolni ulice in v Varaždin vsak konec avgusta privabi mnogo ljudi. Po zaključku uradnega dela srečanja je udeležence Ustvarjalnih sinergij tudi spremljala na vodstvu po ulicah festivala.

Maša Ekar je skupaj s hrvaškimi in avstrijskimi kolegi predstavila priložnosti za mednarodno sodelovanje, ki jih omogoča Ustvarjalna Evropa, ter dejavnosti in delo evropske mreže CED. Prav tako je promovirala uspehe slovenskih organizacij, še posebej na razpisu Kultura za projekte sodelovanja 2019.

Cilj Ustvarjalnih sinergij v Varaždinu je bilo tudi povezovanje predstavnikov kulturnih organizacij Hrvaške, Slovenije in Avstrije. Udeležencem so se za navdih predstavili štirje projekti:

Liz King, plesalka in koreografinja iz Velike Britanije, ki že dolgo živi in dela v Avstriji (Dance Identity), je predstavila dva projekta. Dancing Museums se je osredotočal na razvoj občinstev, in sicer prek predstavitev vizualne umetnosti skozi ples in gibanje. V projektu so partnerji sodelovali z muzeji in v okviru razstav v gibanje vključevali tudi obiskovalce. Rezultat projekta je bil tudi zaposlitev plesalcev v muzeju. Projekt Migrant Bodies pa je vključeval plesalce v delo s skupinami migrantov in beguncev.

Antonija Matić iz Akademije umetnosti Univerze v Osijeku je predstavila izkušnjo vloge partnerja v projektu All Strings Attached, v katerem je sodelovalo tudi Lutkovno gledališče Ljubljana. Projekt se je osredotočal na dediščino lutkarstva v Evropi, in sicer na podlagi življenja treh lutkarjev iz Slovenije, Italije in Španije. Akademija umetnosti iz Osijeka se je pridružila All Strings Attached, ker med svoje študije vključuje tudi lutkarstvo. Med eno od njihovih projektnih aktivnosti so zato vključili tudi študente, ki so pripravili predstavo o življenju treh lutkarjev – Milana Klemenčiča, Vittoria Podrecce in Hermenegilda Lanza. Antonija Matić je poudarila tudi pomen dobrega partnerskega sodelovanja in medsebojnega učenja med izvajanjem projekta.

Aleksandra Ažman iz Združenja zgodovinskih mest Slovenije je predstavila projekt REFRESHMladi umetniki oživijo in osvežijo območja dediščine in poudarila dobro partnerstvo in priložnosti, ki jih tako sodelovanje ponuja za vključene mlade ustvarjalce stare od 18–27 let. Splošni cilj projekta REFRESH je namreč približati kulturno dediščino sodelujočih mest in regij mladim, proslaviti njeno raznolikost in deliti njeno vrednost in vrednote s prihodnjimi generacijami. Glavne projektne aktivnosti so t. i. REFRESH Heritage Weeks, ki se jih udeležijo po trije izbrani mladi ustvarjalci iz vsake partnerske države, skupaj dvanajst. Področje ustvarjanja pa je v vsakem mestu drugo, npr. vizualna umetnost, ples itd. V vsako mesto so povabljeni drugi ustvarjalci, tako da projekt ponuja priložnost povezovanja in ustvarjanja večjemu številu mladih.

Aleksandra je na primeru kratkega videa, ki je nastal v okviru tednov REFRESH Heritage v Novem mestu, predstavila metodologijo dela. Najprej se skupini izbranim ustvarjalcem predstavi mesto in njegova zgodovina, na podlagi katere naj bi ti mladi dobili navdih za svojo interpretacijo dediščine. Nato izbrana skupina dela z mentorjem in na koncu svoje enotedensko delo predstavi javnosti. V Novem mestu je to potekalo junija 2019 v okviru festivala Teden kultur.

Ustvarjalne sinergije (Creative Synergies) so del serije dogodkov medregijskega sodelovanja centrov Ustvarjalna Evropa (CED) iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške z namenom ponuditi priložnosti za mreženje in sodelovanje pri razvijanju mednarodnih projektov, še posebej s podporo EU programa Ustvarjalna Evropa. V letu 2019 v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo Hrvaške (CED Hrvaška) in Ministrstvom za kulturo Avstrije (CED Avstrija) soorganiziramo dva dogodka, in sicer v Varaždinu (29. avg.) in Gradcu (3. okt.).

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1