Popthevote Umetnisko Delo Bruselj Vir Cae

Uporabi svoj glas in pojdi na evropske volitve

6. in 9. junija 2024 bodo v državah EU potekale volitve, na katerih bo izbranih 720 članov Evropskega parlamenta za naslednjih pet let. Volilni labirint je zahteven in zapleten, saj gre za 27 ločenih volitev v 27 državah članicah, od katerih ima vsaka svoje postopke in pravila.

Zakaj voliti? Ne veste, koga izbrati, kako delujejo evropske volitve? Pripravili smo nekaj napotkov.

V Sloveniji bodo volitve v Evropski parlament potekale v nedeljo, 9. junija. Voliti bo mogoče tudi predčasno, in sicer od torka do vključno četrtka pred volilno nedeljo, torej od 4. do 6. junija.

[Foto: Pop the Vote – Kultura na volitvah na fasadi bruseljske železniške postaje.]

Zakaj voliti?

Evropski parlament je edina neposredno izvoljena institucija EU. Njegovih 700+ poslancev zastopa državljane. Zato je dobro vedeti, da poslanci Evropskega parlamenta:

 • odobrijo proračun EU, vključno s programi financiranja, kot je npr. Ustvarjalna Evropa;
 • sprejemajo zavezujoče zakone, ki urejajo različna področja, npr. akt o umetni inteligenci, Direktiva o avdiovizualnih medijskih storitvah itd.;
 • zavzemajo stališča glede vprašanj, ki spodbujajo nadaljnje ukrepanje EU, npr. resolucija o položaju umetnikov in delavcev v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih;
 • potrdijo predsednika Evropske komisije in kolegij komisarjev;
 • nadzirajo tudi delo Komisije in drugih organov EU ter sodelujejo z nacionalnimi parlamenti držav članic EU, ki prispevajo svoja mnenja.
Koga izbrati?

Poslanci se v Evropskem parlamentu združujejo v politične skupine. Niso razporejeni glede na državljanstvo, temveč po politični pripadnosti. Zato je dobro vedeti, da na volitvah v Evropski parlament:

 • glasujete za nacionalno stranko;
 • nacionalne stranke se po ideologiji ujemajo z evropskimi strankami;
 • evropske stranke tvorijo politične skupine v Evropskem parlamentu.
Vaš glas oblikuje Evropski parlament. #uporabisvojglas

Kako delujejo evropske volitve?

Cae & Ep Elections Pack 2024 Culture Voting PackObstajajo številni spletni priročniki o tem, kako na volitve.

Za lažjo odločitev pri izbiri je združenje Culture Action Europe pripravilo uporabne informacije o evropskih volitvah: kaj zagovarjajo in podpirajo evropske stranke in politične skupine v Evropskem parlamentu na področju kulture? Prelistaj European Elections 2024 Culture Voting Pack.

Namen te vsebine ni vplivati na vašo odločitev o glasovanju, temveč vas spodbuditi, da uporabite svoj glas in se pred tem informirate o volitvah ter kandidatkah in kandidatih za Evropski parlament.

Evropske Volitve PlakatVeč informacij o evropskih volitvah:

 • Na spletu Evropske unije izveste, za kaj gre pri evropskih volitvah, kdaj in kako se bodo odvile naslednje ipd.. Prav tam lahko dostopate informacij kdaj bodo, izobraževalnega priročnika, kaj dela EP.
 • Na spletu Evropske volitve preverite kako glasovati, zakaj voliti, kako volitve delujejo, dostopne povezave do političnih skupin v Evropskem parlamentu. Tukaj so najpogostejša vprašanja in odgovori.
 • Pridružite se spletni skupnosti skupajsmo.eu, ki je osrednje vozlišče za dejavnosti pri promociji demokracije in evropskih volitev leta 2024.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1