Ukrajina v Ustvarjalni Evropi in komplementarne možnosti

Motovila, Center za spodbujanje sodelovanja v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih oz. Center Ustvarjalna Evropa aktivno promovira komplementarne možnosti za mreženje in dostop do financ tudi izven programa Ustvarjalna Evropa.

Ker skladno s pravno podlago v obdobju 2014–2020 program Ustvarjalna Evropa omogoča polnopravno sodelovanje tudi državam t. i. vzhodnega partnerstva in so članice programa že postale Gruzija, Moldavija in Ukrajina (predstavniki kulturnih in filmskih organizacij iz teh držav lahko sodelujejo na vseh razpisih podprograma Kultura in tudi nekaterih MEDIA), je dogodek »Projekt z zgodbo? / What’s the story of your Project?« in gostovanje ukrajinske gostje Anastasiye Nurzhynske odlična priložnost za promocijo regionalnega programa Evropske unije in vzhodnega partnerstva za kulturo in ustvarjalnost (EU-Eastern Partnership Culture and Creativity Programme), kjer predavateljica trenutno deluje kot vodja za komuniciranje.

S proračunom 4,2 milijona EUR v obdobju 2015–2018 program spodbuja prispevek kulturnih in ustvarjalnih sektorjev k trajnostnemu humanitarnemu, socialnemu in gospodarskemu razvoju v Armeniji, Azerbajdžanu, Belorusiji, Gruziji, Moldaviji in Ukrajini, posveča pa se zlasti temam, kot so vodenje v kulturi, kulturne in statistične raziskave, razvoj občinstva, novinarstvo na področju kulture, zagovorništvo in zbiranje sredstev oz. fundraising.

Program, ki ga podpira Generalni direktorat Evropske komisije za sosedstvo in širitvena pogajanja (NEAR), ima sedež v Kijevu, izvaja pa ga British Council skupaj s partnerji – Soroseva fundacija Moldavija, Nacionalni center za kulturo Poljske in Goethe-Institut.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1