Localmediafordemocracy Vir Journalismfund.som

Priložnost za lokalne in regionalne novičarske medije

Potem ko je Evropska Komisija objavila rezultate uspešnih projektov novinarskih partnerstev za leto 2022 s podporo Ustvarjalne Evrope, katerih cilj je okrepiti širši evropski sektor novičarskih medijev (NEWS media), je zdaj priložnost za majhne novičarske in medijske organizacije, da se prijavijo za finančno podporo, ki jo omogoča projekt Lokalni mediji za demokracijo  Local Media for Democracy s podporo Evropske unije.

Kot del projekta Local Media for Democracy je objavljen razpis za lokalne in regionalne organizacije s področja novičarskih medijev, ki služijo javnemu interesu v t. i. “medijskih puščavah” (news desert area) v Evropi. Medijska puščava se razume kot geografsko ali upravno območje ali skupnost, kjer je dostop do zanesljivih, raznolikih in neodvisnih lokalnih, regionalnih in družbenih medijev otežen ali nemogoč. Z drugimi besedami, medijska puščava lahko nastane ne le tam, kjer ni medijev, temveč tudi tam, kjer so uredništva v primežu gospodarskih, političnih ali drugih interesov.

Do sodelovanja na razpisu je upravičena registrirana pravna oseba s sedežem v eni od držav EU ali skupina novinarjev (fizične osebe), ki imajo zakonito prebivališče v EU, vključno v 9 čezmorskih državah in ozemljih EU. Na razpisu izbrani mediji bodo poleg finančne, prejeli tudi tehnično in mentorsko podporo za izboljšanje svojih organizacijskih zmogljivosti, novinarskih inovacij in poslovne trajnosti. Skupni razpoložljivi znesek za dva razpisna roka znaša 1.200.000 EUR (prvi rok za oddajo projektov se je zaključil 25. maja 2023).

Rok prijave je 28. september 2023 do 13. ure CEST.
Več o prijavi in pogojih sodelovanja, vključno s pogostimi vprašanji in odgovori (FAQ) ter informacijami o spletnih info srečanjih tukaj in tukaj.

Projekt Lokalni mediji za demokracijo je 18-mesečni projekt, ki ga sofinancira Evropska unija in ga izvaja konzorcij partnerjev European Federation of Journalists (EFJ), Centre for Media Pluralism and Media Freedom (CMPF), International Media Support (IMS) in Journalismfund Europe.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1