Kam Gres Kultura Eu Motovila

Potovanje v Evropo za državljane tretjih držav

Pravila potovanja v Evropo so se spremenila. Od konca leta 2023 bo moralo približno 1,4 milijarde ljudi iz več kot 60 držav brez vizumov za vstop v večino evropskih držav imeti potovalno dovoljenje.

Evropska komisija je 18. oktobra objavila, da se bodo pravila za potovanje v Evropo z letom 2023 spremenila. Sistem vstopa/izstopa in potovalna odobritev ETIAS za državljane tretjih držav, izvzete iz vizumske obveznosti, ki bo po novem potrebna, sta opisana na novi, temu namenjeni spletni strani: https://travel-europe.europa.eu.

Sistem vstopa/izstopa je vzpostavljen za prijavo nedržavljanov EU za kratko bivanje v Evropi, tako za imetnike vizumov za kratkoročno bivanje kot tudi za popotnike, ki so izvzeti iz vizumske obveznosti, vsakič, ko prečkajo zunanjo mejo EU. Sistem bo zabeležil ime osebe, vrsto potne listine, biometrične podatke (prstne odtise in zajete podobe obraza) ter datum in kraj vstopa in izstopa ob popolnem spoštovanju temeljnih pravic in varstva podatkov. Sistem naj bi začel delovati maja 2023.

Odobritev ETIAS je povezana s potnim listom popotnika in velja do tri leta oziroma dokler potni list ne poteče, kar nastopi prej. Če je potna listina podaljšana, je treba posodobiti tudi odobritev ETIAS. Z veljavno potovalno odobritvijo ETIAS lahko oseba vstopi na ozemlje teh evropskih držav kolikokrat želi za kratkoročno bivanje – običajno za do 90 dni v katerem koli 180-dnevnem obdobju.

Vir: Pearle*

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1