New European Bauhaus Joint Research Centre European Commission Feb2021

Podeljene nagrade novega evropskega Bauhausa

Evropska komisija je junija razglasila 15 dobitnikov nagrad novega evropskega Bauhausa za leto 2023 in 14 izbranih projektov, ki bodo prejeli 65 milijonov evrov naložb iz prvega razpisa za inovativne ukrepe v okviru evropske pobude za mesta v okviru kohezijske politike. Med finaliste se je uvrstil tudi projekt FUTR za JUTR iz Slovenije.

Nagrade obeležujejo in podeljujejo navdihujoče primere obstoječih projektov in zamisli mladih talentov, da bi Evropa postala bolj trajnostna, lepa in vključujoča.

Novi evropski Bauhaus je ustvarjalna in interdisciplinarna pobuda, ki evropski zeleni dogovor povezuje z našimi življenjskimi prostori in izkušnjami. Pobuda poziva vse Evropejce, naj si zamislijo in skupaj zgradijo trajnostno in vključujočo prihodnost, ki bo lepo za naše oči, misel in dušo.

Nagrade NEB se podelijo v treh različnih kategorijah

Sklop A: nagrada za »prvake novega evropskega Bauhausa« je namenjena obstoječim in dokončanim projektom z jasnimi in pozitivnimi rezultati.

Sklop B: nagrada za »vzhajajoče zvezde novega evropskega Bauhausa« je namenjena konceptom mladih talentov, starih največ 30 let. Koncepti so lahko na različnih stopnjah razvoja, od zamisli z jasnim načrtom do prototipov.

Sklop C: nagrada za »prvake novega evropskega Bauhausa na področju izobraževanja« pa je namenjena pobudam, ki se osredotočajo na izobraževanje in učenje. Upravičeni so dokončani projekti in pobude z minimalno ravnjo zrelosti.

Futrzajutr Neb Prize 2023
Foto vir: https://prizes.new-european-bauhaus.eu/application/5421.

V kategorijo finalistov »vzhajajoče zvezde – oblikovanje krožnega industrijskega ekosistema in podpora upoštevanju življenjskega kroga« se je uvrstil projekt FUTR za JUTR iz Slovenije, ki se ukvarja s problematiko zavržene hrane. Temelji na uporabi aplikacije in pametnega industrijskega hladilnika z namenom zmanjševanja odpadne hrane in povečanja donacije hrane. Člani ekipe FUTR za JUTR so bili v času nastanka projekta študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

Vse o finalistih in njihovih projektih najdete tukaj.
Celotno sporočilo Komisije je dostopno na povezavi tukaj.

Evropska komisija prihodnje leto med 18. in 20. aprilom organizira drugo izdajo festivala novi evropski Bauhaus.

S tem namenom Komisija poziva k prijavi na odprte razpise, s katerimi se na festivalu v Bruslju lahko predstavite s svojimi aktivnostmi, dobrimi praksami ali dogodki. Komisija vabi tudi predstavnike medijev, da izrazijo interes za udeležbo na festivalu. Rok za prijavo je 15. september 2023.

Več o lanskem festivalu, kjer je bil med nominiranci projekt Ustvarjalni laboratorij Krater, preberete tukaj.

2 Krater Communityeconomiesworkshop
Foto vir: prizes.new-european-bauhaus.eu

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1