Moč dokumentarnega filma

Fokus letošnjega strokovnega programa Festivala dokumentarnega filma v soorganizaciji Motovile je bila madžarska dokumentaristika s poudarkom na človekovih pravicah. Filmi, ki izpostavljajo pereče družbene teme, imajo pomembno vlogo pri ozaveščanju javnosti in so lahko tudi generator družbenih sprememb.

Na strokovnem seminarju smo gostili Julianno Ugrin, producentko MEDIA podprte dokumentarne uspešnice Zasužnjena ženska in lastnico produkcijskega podjetja Eclipse film, Ádáma Paszternáka iz Centra Ustvarjalna Evropa na Madžarskem ter Oksano Sarkisovo, direktorico Mednarodnega festivala dokumentarnih filmov na temo človekovih pravic Verzio v Budimpešti in članico letošnje žirije FDF.

Zasužnjena ženska ali kako ostati neodvisni opazovalec dogajanja?

Dokumentarec je bil sprva študentska naloga režiserke Bernadett Tuza-Ritter, ki se je razvila v mednarodno uspešen debitantski celovečerni film. Gre za pretresljiv potret Edit oz. Mariš, ki se ujame v sužnjelastniški odnos z družino, pri kateri živi in gospodinji. Producentki filma Julianni Ugrin, ki ima več kot deset let izkušenj v AV produkciji, je film bil produkcijsko in ustvarjalno eden najtežjih projektov v karieri. Pri snemanju dokumentarnega filma, kjer je največja spremenljivka človek, se režiser in producent namreč nehote znajdeta pred dilemo, kako vzdrževati odnos z glavnim protagonistom. Še posebej je to značilno za filme, ki opozarjajo na kršenje človekovih pravic. Na potek dogajanja med samim snemanjem namreč ne smeta vplivati. Ta film je odprl mnoga pravna vprašanja in moralne dileme ter opozoril na dejstvo, da je sodobno suženjstvo pomembna tema v današnji Evropi.

Film je sicer nastal v okviru delavnic s podporo Ustvarjalne Evrope ZagrebDox PRO in Dok.Incubator, in je del skupine projektov, za razvoj katere je Eclipse Film črpal podporo podprograma MEDIA. Svetovna premiera filma je bila na Mednarodnem festivalu dokumentarnega filma v Amsterdamu (IDFA), kot prvi madžarski dokumentarec pa je bil uvrščen tudi v tekmovalni program festivala Sundance. Poleg tega je bil prikazan na več kot osemdesetih drugih mednarodnih festivalih in prejel številne nagrade.

Potencial filmskih festivalov kot generatorjev družbenih sprememb

Dokumentarni filmi s tematiko človekovih pravic so svojevrstni vizualni odtisi družbenega dogajanja; imajo izjemen potencial za generiranje sprememb. Kakšen vpliv bodo ti filmi imeli, pa ni odvisno samo od ustvarjalne ekipe in končnega izdelka, temveč tudi od ljudi, ki so vključeni v njihovo promocijo, distribucijo in prikazovanje.
Filmski festival kot pomembna platforma prispeva k vidnosti filma in njegovega sporočila, saj združuje različne javnosti. Spremljevalni program je prostor za širše in poglobljene razprave o določeni temi. Filmi o človekovih pravicah namreč lahko s prepričljivo zgodbo spodbudijo zavedanje in angažma širše javnosti. Slednje lahko pripelje do družbenega gibanja za doseganje dejanskih sprememb.
Pomembno je, da festival z različnimi pred/po festivalskimi aktivnostmi živi celo leto in vzdržuje stik s svojim občinstvom, pri čemer so ključna partnerstva z različnimi nevladnimi organizacijami kot tudi odločevalci.

Mednarodni festival dokumentarnih filmov na temo človekovih pravic Verzio v Budimpešti poteka že od leta 2004. Od takrat pa do danes so prikazali približno devetsto filmov več kot sto tisočim obiskovalcem. Dogajanje ni omejeno samo na festivalske dneve, saj Verzio s svojim občinstvom vzdržujejo odnos celo leto in jim skozi specializirane programske sklope in druge dejavnosti posveča veliko pozornosti, kar še posebej velja za mlajše in študentsko občinstvo. V letu 2018 je Verzio prvič uspešno pridobil podporo podprograma MEDIA.

Iščete koproducente na Madžarskem?

Madžarski nacionalni filmski sklad (Hungarian National Film Fund) nima ločenega razpisa za tuje koproducente: na redne razpise se lahko prijavijo vsi projekti, ki vključujejo madžarskega koproducenta. Za vse produkcije, ki nastajajo na Madžarskem, so na voljo tudi davčne olajšave.

Za več informacij za iskanje komplementarnih virov financiranj in spodbud za filmsko industrijo je na voljo Center Ustvarjalna Evropa na Madžarskem.

V branje priporočamo: Explore Impact: How to reach new audiences and boost impact (2018).

Partnerji dogodka: Center Ustvarjalna Evropa na Madžarskem, Cankarjev dom, Amnesty International Slovenia in Balassijev inštitut.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1