Moc Dokumentarnega Filma Foto Iztok Dimc2

Motovilin strokovni seminar MEDIA

Datum dogodka 14.03. 2019  −  15.03. 2019
VstopninaBrezplačno

Na dvodnevnem brezplačnem seminarju zavoda Motovila (CED Slovenija) bomo v sodelovanju s CED Madžarska, Cankarjevim domom, Amnesty International Slovenia in s podporo Balassijevega inštituta predstavili živahno dogajanje na področju produkcije in promocije filmov s tematiko človekovih pravic, izkušnje madžarskih prijaviteljev s črpanjem sredstev programa Ustvarjalna Evropa MEDIA in priložnosti za koprodukcije z Madžarsko.

Brezplačen seminar je namenjen široki strokovni in filmski javnosti, poznavalcem in ljubiteljem dokumentaristike in zagovornikom človekovih pravic.

PROGRAM

DAN 1: četrtek, 14. marec

14.00 / Kosovelova dvorana: Zaprta projekcija filma Zasužnjena ženska za udeležence seminarja (89 min).
16.00 / dvorana Lili Novy: Študija primera filma Zasužnjena ženska in uspehi MEDIA na Madžarskem.

Julianna Ugrin, producentka MEDIA podprtega filma Zasužnjena ženska in lastnica madžarske produkcijske hiše Eclipse film, bo predstavila proces nastajanja filma in izkušnje sodelovanja v Ustvarjalni Evropi. Julianna ima več kot 10 let izkušenj v dokumentaristiki, njeni filmi pa so bili prikazani in nagrajeni na festivalih Sundance, IDFA, Locarno, Dok Leipzig, Hot Docs, Sheffield in Sarajevo. Je predavateljica in doktorska študentka na University of Theatre and Film Arts v Budimpešti, končala je mednarodna programa EURODOC in EAVE in je članica številnih mednarodnih združenj.

Po študiji primera bo koprodukcijske priložnosti in MEDIA uspehe iz sosednje države predstavil Ádám Paszternák iz Centra Ustvarjalna Evropa na Madžarskem.

DAN 2: petek, 15. marec

16.00 / dvorana Lili Novy: Dokumentarni filmi o človekovih pravicah: načini pripovedovanja zgodb in strategije festivalskega programiranja.

Oksana Sarkisova je direktorica Mednarodnega festivala dokumentarnih filmov na temo človekovih pravic Verzio v Budimpešti in članica letošnje žirije FDF. Njeno predavanje bo ponudilo analizo različnih dokumentarnih filmov o vprašanjih človekovih pravic. Dala bo vpogled v strategije produkcije, distribucije in festivalskega programiranja, ki prispevajo k učinkovitosti in vidnosti tovrstnih filmov. Poudarek bo na družbeno angažiranih dokumentarcih, dotaknila pa se bo tudi problematike razvoja vizualne pismenosti za različna festivalska občinstva. V okviru predavanja bo predstavljen festival Verzio, ki je lani prvič prejel podporo programa Ustvarjalna Evropa MEDIA.

PRIJAVE:
Rok za prijavo je podaljšan do srede, 13. mar. 2019 do 12.00. Prijavo pošljite na e-naslov: info(at)ced-slovenia.eu.
Projekcija filma Zasužnjena ženska je samo za udeležence seminarja!

Vsi sklopi seminarja potekajo v angleškem jeziku brez tolmačenja.

Seminar poteka v okviru 21. Festivala dokumentarnega filma (FDF). Organizira ga zavod Motovila v sodelovanju s Centrom Ustvarjalna Evropa na Madžarskem, Cankarjevim domom, Amnesty International in s podporo Balassijevega inštituta.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1