Carbon Emissions Calculator Av

Kalkulator emisij ogljika v EU za avdiovizualni sektor

Potem ko je Evropska komisija EU lani objavila razpis za razvoj kalkulatorja emisij ogljika v EU za avdiovizualni sektor, da bi poenotila meritve v vseh državah, je zdaj sporočila, kdo ga bo razvil.

Razvoj kalkulatorja bo izvedel partnerski konzorcij, ki ga sestavljajo podjetje Seriotec (vodja), specializirano za aplikacije v oblaku, npr. Yamdu, podjetje KlimAktiv, specializirano za sisteme izračunavanja ogljičnega odtisa, in strokovnjak za ozelenitev AV industrije Philip Gassmann.

Projekt bo trajal od januarja 2024 do decembra 2027 (48 mesecev) s proračunom 650.000 EUR in s podporo programa Ustvarjalna Evropa MEDIA.

Projekt bo ponudil skupno metodologijo za izračun kalkulatorja emisij ogljika in spletno aplikacijo, ki jo bodo lahko filmski producenti v 27 državah članicah EU uporabljali za izračun ogljičnega odtisa pri svojih produkcijah.

Aplikacija pomeni dopolnitev že obstoječim/nastajajočim kalkulatorjem in ne bo nadomestila nacionalnih kalkulatorjev, pri katerih so morda potrebne poglobljene meritve.

Brezplačno orodje bo zlasti koristno za producente filmov in televizijskih serij, strokovnjake v AV sektorju in člane ekip, ki so odgovorni za trajnost, merjenje ogljika, ter filmske sklade, zlasti za evropske koprodukcije.

Prednosti evropskega kalkulatorja ogljika so:
  • Izmenjava in primerljivost podatkov med državami članicami in med obstoječimi kalkulatorji z določitvijo minimalnih skupnih parametrov in faktorjev emisij ogljika.
  • Enostavna uporaba za začetnike/napredne uporabnike.
  • Uporabniška izkušnja zagotavlja prijazen vmesnik za izračun, spremljanje in končno zmanjšanje ogljičnega odtisa AV produkcije.
  • Informiranje za izboljšanje oblikovanja politik na evropski ravni in za okolju prijaznejši avdiovizualni sektor.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1