Kaj so skrivnosti uspešnega dokumentarnega filma?

Hanka Kastelicová in Kristiina Pervilä Andersson sta na Motovilinem strokovnem seminarju (20. FDF, 15.–16. mar. 2018) v dveh ločenih predavanjih skupno 80 udeležencem delili nasvete o ustvarjanju dokumentarnega filma. Preučite 16 namigov za ambiciozne dokumentariste, 9 nasvetov za dober »treatment« in 7 nasvetov za producente.

Motovila (CED Slovenija) je tudi na 20. Festivalu dokumentarnega filma (FDF) v sodelovanju s Cankarjevim domom organizirala dvodnevni strokovni program (15.–16. mar. 2018) za filmske producente, obetavne ustvarjalce, študente in ljubitelje dokumentarnega filma.

Hanka Kastelicová in Kristiina Pervilä Andersson, dve priznani evropski strokovnjakinji z dolgoletnimi izkušnjami in številnimi mednarodnimi dosežki v dokumentaristiki, sta vsaka iz svojega zornega kota spregovorili o skrivnostih ustvarjanja uspešnega dokumentarnega filma. Skupaj se je obeh predavanj udeležilo kar 80 slušateljev, ki so prejeli koristne napotke za ustvarjanje. 

Skrivnosti uspešnega dokumentarnega filma – ODLOČEVALSKI VIDIK 

Hanka Kastelicová ima bogate mednarodne odločevalske izkušnje, je dobra poznavalka slovenskega produkcijskega okolja in je trenutna vodja dokumentarne produkcije za HBO Europe. Televizijska mreža je prisotna v kar 20 evropskih državah, njena odlika pa je odprtost za originalne in ustvarjalne zgodbe iz regije, ki z univerzalnim sporočilom naslavljajo mednarodno občinstvo.

Hanka je svetovala, kako po korakih posneti odličen dokumentarni film in se uspešno umestiti na mednarodnem trgu. Uspeh filma lahko merimo na dveh nivojih, tj. z vidika dosega občinstev in z vidika prejetih festivalskih nagrad. Idealno je, če izpolnimo obe merili, takrat bo tudi film postal »velik«. Aktualni tovrstni primer je dokumentarni film Druga stran vsega, mlade srbske režiserke Mile Turajlić. Film je otvoril letošnji FDF v Ljubljani in je dobitnik glavne nagrade najpomembnejšega svetovnega festivala dokumentarnega filma, International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA).

16 namigov za ambiciozne dokumentariste

1. V film je treba vnesti jasne emocije in kontekst, brez tega (uspešnega) dokumentarnega filma ni.
2. Ustvariti je treba dramski potencial z dvema pripovednima linijama (dobra zgodba v ospredju, v ozadju pa emocionalni lok protagonista/ov) in se izogibati tradicionalnemu, reportažnemu pristopu k zgodbi in likom.
3. Izjemno pomembna sta casting in ravnotežje med liki, pri tem pa velja »manj je več«. Predvsem v t. i. character-driven filmu ni priporočljivo imeti preveč likov, temveč enega ali nekaj močnih protagonistov.
4. Če pred like postavite velike izzive, dosežete pravi emocionalni naboj, glej npr. film Toto in njegove sestre.
5. Vizualni pristop temelji na izkoristku vseh danosti zgodbe (močan protagonist, scenografija, lepa slika, atmosfera, ipd.). Celoten mozaik vizualnih elementov je zelo pomemben, ne samo izjemna zgodba.
6. Da se v posnetem gradivu ne »izgubijo«, je za mlade avtorje zelo priporočljivo vzporedno s snemanjem že delati montažo. Pri oblikovanju strukture se držite pristopa »manj je več« in bodite pripravljeni ter se poskusite izogniti najpogostejšim napakam v montaži, kot so slaba ekspozicija; nedokončane linije zgodb znotraj filma in splošen manko emocionalne linije; preveč koncev itn.
7. Stremite višje. Zastavite si visok cilj, bodite ambiciozni. Če stremite k nizkemu cilju, nikoli ne boste prišli daleč. Hkrati vedite, kam greste: kje vidite premiero, kakšen tip filma je to?
8. Celotna ekipa naj konstantno razmišlja, kdo bo ciljna skupina, zakaj bo film gledan doma, zakaj pa v tujini (jasen kontekst zgodbe).
9. Nikoli se ne cenzurirajte. Če se soočate s produkcijskimi problemi ali zagato z zgodbo, pomnite, da vedno obstaja način in druga pot do cilja.
10. Koprodukcije so zelo dobre za dokumentarne filme. Je pa pomembno s partnerji ustvariti pravi odnos zaupanja. In seveda biti tam, kjer je pomembno in primerno za tvoj film. Za predstavitev slovenskih zgodb so primerni predvsem WEMW Trst, ZagrebDox Zagreb, East Forum Praga, Thessaloniki.

11. Pravi čas za pitching ni samo takrat, ko imate le odlično idejo. Pomemben je razvoj. Pravi čas za predstavitev ideje na mednarodni ravni je šele takrat, ko imate zagotovljeno začetno finančno podporo in dober trailer. V slednjem naj bo razvidno, da so vaši protagonisti močni liki, do katerih imate zagotovljen dostop (zaupanje), in da ima zgodba dramski potencial. Trailer (idejo) predstavite po polovici snemanja.
12. Izkoristite razvojno podporo in vidnost (kjer projekt opazijo odločevalci), ki vam jo daje udeležba na mednarodnih usposabljanjih, kot so delavnice s podporo podprograma MEDIA, npr. Eurodoc, ESoDoc, Dok Incubator, Rough Cut Boutique, Last Stop Trieste.
13. Nikakor ne podcenjujte pomena dobro pripravljenih promocijskih gradiv. Danes določajo standard izključno profesionalne fotografije s snemanja, promocijske kampanje in event cinema (če je to za vaš film oz. zgodbo primerno), vidnost, uporaba družbenih omrežij, izpostavljanje t. i. critics spots za utemeljitev zgodbe o uspehu.
14. Vedno imejte finančni plan A (ambiciozen, idealen) in plan B (alternativne možnosti, če se plan A ne izide).
15. Osredotočite se na dobre zgodbe iz svojega lokalnega okolja, s čimer si zagotovite dober dostop do likov in zgodbe. Hkrati boste kot ustvarjalci, ki neko temo pokrivajo, bolj kredibilni. HBO Europe išče ideje/zgodbe iz lokalnega okolja, saj si gledalci želijo gledati zanimive zgodbe iz svoje bližine (strong content link to the country of origin). Da pa so zanimive tudi za širše občinstvo, je izjemno pomembno, da zrcalijo univerzalno idejo.
16. Pogosto prisotno vprašanje glede izgube avtorske integritete v sodelovanjih s korporacijo, kot je HBO Europe, je odveč. Pri tovrstnih koprodukcijah je pomembno zgraditi dober odnos in pridobiti zaupanje. HBO se bo kot koproducent trudil izboljšati mednarodni potencial zgodbe in konstruktivno vplivati tako na ustvarjalne kot produkcijske vidike zgodbe. Res pa je, da mora biti ustvarjalec v sodelovanju s tako veliko korporacijo kot je HBO pripravljen na npr. stroga pravna pravila glede uporabe arhivov in vloge pri soodločanju o končni različici filma.

9 nasvetov za dober treatment

1. Ko napišete teratment, ga preberite na glas drugi osebi, da ugotovite, ali funkcionira.
2. Napišite dober naslov, ki naj dobro nakaže zgodbo filma. Ne uporabljajte predolgo delovnega naslova, saj škodi predstavitvam in temu, kako vidite zgodbo. Dober (končni) naslov zato napišite na začetku.
3. Potrudite se za dober logline. Tudi, če ga ne želite uporabljati, ga zapišite. Pomagal vam bo izraziti bistvo filma (očistili boste balast in se osredotočili na bistvo). Pogosto je težje napisati logline kot celo zgodbo!
4. Izrazite motivacijo: zakaj je pomembno, da bo ta film posnet in zakaj ste prav vi prava osebe/ekipa za to.
5. Uporabljajte kratke in jasne stavke ter bodite direktni. Ničesar ne skrivajte, ker želenega »skrivnostnega« učinka ne boste dosegli, kvečjemu boste bralcu povzročili nerazumevanje in nejasnost. Nakažite »pogoje« zgodbe oz. kaj se lahko v filmu zgodi, kje tičijo nevarnosti, kam lahko zgodba zapelje v različnih situacijah, ipd.

6. Razložite kontekst. Kateri detajli so pomembni za resnično razumevanje zgodbe, tako za domačega kot tujega bralca? Besedilo se naj dobro bere in ima – pomembno – za bralca tudi učinek presenečenja.
7. Uporabljajte vizualen in ne preveč literaren jezik. Dobra vaja je branje pravljic (otroci so neusmiljeni poslušalci zgodb, zato je struktura pravljic dobro vodilo).
8. Dobro predstavite avtorje in produkcijsko hišo. Izpostavite svoje pretekle dosežke, ki so pomembni za dojemanje vaše mednarodne pozicije – z drugimi besedami, pohvalite se.
9. Primeren proračun in finančni načrt sta zelo pomembna na mednarodni ravni. Začetniška napaka: prenizek proračun lahko daje vtis pomanjkanja izkušenj produkcijske hiše in s tem znižuje primerljivost z ostalimi kandidati.

Odločevalski pristop k razvoju filma je predavateljica dodatno ilustrirala s primeri uspešnih dokumentarnih filmov v koprodukciji HBO Europe, kot so Ultra (izjemna gledanost), Houston, imamo problem (žanrski pristop prve HBO koprodukcije v regiji Adria, MEDIA podprti film Žige Virca v produkciji Studia Virc), Toto in njegove sestre (močan protagonist, ki se sooča z izjemnimi izzivi) in Communion.

Skrivnosti uspešnega dokumentarnega filma – PRODUCENTSKI VIDIK

Kristiina Pervilä Andersson je na predavanju za študijo primera izbrala dva svoja dokumentarna filma v režiji Johna Websterja, tj. Recipes for Disaster (2008) in Little Yellow Boots (2017). S stališča neodvisne producentke je predstavila dve mednarodni koprodukciji z vsemi prednostmi in slabostmi.

Po projekciji obeh filmov se je prek interaktivnega predavanja in pogovora z občinstvom osredotočila na značilnosti zahtevnih mednarodnih koprodukcij filmov, namenjenih predvsem TV hišam, manj pa kinematografski distribuciji.
Poudarila je, da je pomembno vzbujati interes med koproducenti in odločevalci, hkrati pa se znati soočati z negativnimi odgovori. Film je potrebno dobro »zapakirati«, kandidirati z njim za podporo MEDIA (mednarodne TV koprodukcije). Ne nazadnje je dobro poznati in spremljati dogodke za pitching, spremljati zahteve in slote različnih TV hiš ter uravnavati vsebinske vidike ustvarjalnih in produkcijskih dinamik v ekipi, med režiserjem in producentom, itd.

Kristiina je štirim producentom s projekti v razvoju individualno svetovala, kar sta v sodelovanju z Motovilo in Cankarjevim domom omogočila Društvo slovenskih producentov in Filmski producenti Slovenije.

7 nasvetov za producente

1. Pri predstavljanju ideje za film bodite jasni, znebite se vseh nepotrebnih podrobnosti.
2. Če z vizualnim gradivom le ilustrirate besede pripovedovalca, to (še) ni film!
3. Pazite, da s filmom ne poskušate zadovoljiti okusov prevelike ciljne skupine.
4. Čeprav mora imeti producent stvari pod nadzorom, je film je ustvarjalna domena režiserja.
5. Uspešno pridobljena podpora MEDIA je pogosto pomemben produkcijski in promocijski mejnik, zato se splača za njo potruditi!
6. Dokumentarni filmi pomembno vzbujajo pozornost za določene teme. Sodelujte z organizacijami in profesionalci s tega področja – ključne besede so impact, awareness.
7. Producenti, mreženje je izjemnega pomena tudi zato, ker preprosto ne morete vsega vedeti. NI neumnih vprašanj, zato si ustvarite si bazo (bolj izkušenih) kontaktov, na katere se lahko v vsaki situaciji obrnete.

Foto utrinki

Foto: Iztok Dimc in Motovila.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1