Motovilin strokovni MEDIA seminar na Festivalu dokumentarnega filma

Datum dogodka 15.03. 2018 • 15:00  −  16.03. 2018 • 17:30
VstopninaBrezplačno

Motovila (CED Slovenija) tudi letos za izkušene filmske producente, obetavne ustvarjalce, študente in ljubitelje dokumentarnega filma v okviru 20. Festivala dokumentarnega filma in v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira dvodnevni strokovni program, s katerim domače ustvarjalce spodbuja k upoštevanju evropskih smernic razvoja avdiovizualnih del in izkoriščanju mednarodnih priložnosti, predvsem znotraj podprograma MEDIA Ustvarjalne Evrope.

Dve priznani gostji, Hanka Kastelicová in Kristiina Pervilä Andersson, evropski strokovnjakinji z dolgoletnimi izkušnjami in številnimi mednarodnimi dosežki v dokumentaristiki, bosta vsaka iz svojega zornega kota spregovorili o skrivnostih ustvarjanja uspešnega dokumentarnega filma.

Skrivnosti uspešnega dokumentarnega filma

Odločevalski vidik

ČETRTEK, 15. marec, 15.00–17.00, klub Lili Novy

Hanka Kastelicová
, izvršna urednica dokumentarne produkcije HBO Europe, kot odločevalka stoji za mnogimi nedavnimi priznanji evropskim dokumentarnim filmom na prestižnih festivalih (Evropske filmske nagrade, IDFA, Berlinale …). Kaj vse je torej potrebno za mednarodno uspešen dokumentarni film in kako HBO Europe k temu prispeva kot koproducent? Predavanje bo obravnavalo vse pomembne segmente dokumentarne produkcije, obenem pa bo prav posebna spodbuda za domače ustvarjalce. Njihovo produkcijsko in ustvarjalno okolje predavateljica namreč pozna tudi iz lastnih izkušenj: tudi sama je več kot 25 let bila režiserka in producentka na RTV Slovenija.

Producentski vidik

PETEK, 16. marec, 10.30–17.30, Kosovelova dvorana (zaprti filmski projekciji) in klub Lili Novy (predavanji)

Kristiina Pervilä Andersson, mednarodno uspešna neodvisna producentka iz finske produkcijske hiše Millennium Film in svetovalka na evropskih programih usposabljanja (EURODOC, EDN …) bo na primerih dveh dokumentarnih filmov iz lastne produkcije podala poglobljen primerjalni vpogled v ozadje nastajanja uspešnega z ene, in neuspešnega dokumentarna filma z druge strani. V filmih Recepies For Disaster iz 2008 in Little Yellow Boots iz 2017 (ki bodo občinstvu prikazani na zaprtih projekcijah v okviru predavanja) isti režiser, John Webster, podobni okoljevarstveni tematiki pristopa na povsem drugačen ustvarjalen in produkcijski način, kar povzroči različne učinke na njun mednarodni domet.

POZOR: Prijave so bile zaradi zapolnjenih kapacitet zaprte 13.3. ob 12:30!

Več o Festivalu dokumentarnega filma: www.fdf.si

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1