Kako brati in oceniti filmski scenarij

Datum dogodka 08.11. 2017 • 10:00  −  10.11. 2017 • 17:00
VstopninaBrezplačno

Christian Routh (ScripTeast), priznani scenaristični svetovalec, bo med 8. in 10. nov. 2017 gost Motovilinega (CED Slovenija) strokovnega seminarja, kjer bo filmske profesionalce in odločevalce izpopolnil pri branju scenarijev. Seminar je del strokovnega programa 28. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala LIFFe (8.–19. nov. 2017).

Tridnevni strokovni seminar zavoda Motovila (CED Slovenija) s priznanim evropskim scenarističnim svetovalcem Christianom Routhom (ScripTeast) je namenjen filmskim profesionalcem in odločevalcem, ki si želijo izpopolniti veščine branja in predvsem podajanja konstruktivnih odzivov na filmske scenarije. Gre za veščine, ki niso samoumevne, so pa zelo pomembne za to, da se filmske zgodbe z dobrim potencialom realizirajo in najdejo pot do občinstva.

O predavatelju

Christian Routh je vodja usposabljanja ScripTeast (scripteast.pl), mednarodnega programa za razvoj scenarijev filmskih ustvarjalcev iz Srednje in Vzhodne Evrope s podporo podprograma MEDIA, ki se ga redno udeležujejo tudi slovenski scenaristi (Jan Cvitkovič, Hanna Slak, Matevž Luzar, Suzana Tratnik, Maja Weiss, itd.). Sodeloval je tudi pri različnih mednarodnih avdiovizualnih usposabljanjih in programih ter svetoval evropskim in nacionalnim skladom in inštitucijam. Pomagal je pri razvoju več sto evropskih filmov, vključno s Toto le Heroes, Orlando, Lom valov in Elizabeta.
Christiana Routha je Motovila že gostila avgusta 2016 na delavnici Kako napisati scenarij, ki se prodaja sam? na Kratki sceni v okviru Festivala kratkega filma v Ljubljani.

Prijava udeležbe

Potrebne so predhodne prijave, do zapolnitve kapacitet oz. do 1. novembra 2017 prek spletnega obrazca (spodaj) ali na e-mail info@ced-slovenia.eu. Število mest je omejeno. Zaradi velikega interesa je tridnevno dogajanje v klubu Lili Novy Cankarjevega doma v Ljubljani razdeljeno na odprti in zaprti del:

1. ODPRTA dopoldanska scenaristična srečanja (10.00–13.00) za vso zainteresirano strokovno javnost. Prijava prek spletnega obrazca (glej spodaj) naj vključuje ime in priimek ter poklic/organizacijo.

2. ZAPRTA popoldanska srečanja (14.00–17.30) s poglobljenim praktičnim delom branja in ocenjevanja konkretnega scenarija za skupino odločevalcev, tj. člane bralnih komisij filmskih inštitucij in producente/scenariste/režiserje, ki imajo mednarodne izkušnje. Na voljo je 12 mest. Prijava prek sabina.briski@ced-slovenia.eu, ki naj obvezno vključuje: ime in priimek, poklic/organizacijo in v angleškem jeziku predstavitev predhodnih izkušenj in motivacijo za sodelovanje na praktičnem usposabljanju (največ ena A4 stran). Udeleženci praktičnega dela morajo ob prijavi svojo prisotnost zagotoviti vse tri dni!
Brezplačno usposabljanje bo potekalo v angleščini.

Naša ekipa še posebej priporoča obisk:

*Srečanja s filmskimi ustvarjalci: Mlada filmska Evropa
PE, 10. nov., ob 18. uri, Klub Lili Novy, Cankarjev dom.
Srečanja so del letnega izobraževalnega programa Prodornih producentov, sekcije Društva slovenskih producentov, in so zaprtega tipa. Prijave do 7. novembra: dsp.informacije@gmail.com.

*Posvet: Back to the Future / Nazaj v prihodnost
SO, 11. nov., ob 17. uri, Dvorana M1, Cankarjev dom. Vstop prost.
Javni posvet bo namenjen soočenju pogledov o mladem evropskem filmu ter diagnozi slovenskega filmskega prostora, kakor ga doživljajo mladi slovenski producenti in avtorji: kaj je in kaj bo.

*Študija primera berlinskega nagrajenca O telesu in duhu & možnosti koprodukcijskega sodelovanja z Madžarsko
PO, 13. nov., ob 17. uri, Dvorana M1, Cankarjev dom. Vstop prost.
Uveljavljena madžarska producenta Monica Mecs in Andras Muhi (studio Focus Fox) sta na letošnjem mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu prejela prestižnega Zlatega medveda za celovečerni film O telesu in duhu (On Body and Soul) režiserke Ildiko Enyedi. Predstavila bosta proces nastajanja filma, ki je uvrščen tudi v program 28. Liffa.
Na predavanju bodo predstavljene tudi možnosti in priložnosti za koprodukcijsko sodelovanje s sosednjo državo. Madžarski producenti so v evropskih koprodukcijah ponovno začeli sodelovati kot manjšinski producenti, tujim partnerjem pa so na voljo vračila sredstev za producente, ki snemajo na Madžarskem.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1