Motovila Fekk Mrezenje Festivalov Avg 2019 Foto Asiana Jurca Avci (14). Jean Perret Okrogla Mizajpg

Izzivi in priložnosti produkcije mednarodnih filmskih festivalov

Datum dogodka 20.08. 2019  −  21.08. 2019
VstopninaBrezplačno

Dvodnevni dogodek v soorganizaciji zavoda Motovila (CED Slovenija) in društva Kraken v okviru 5. Festivala kratkega filma Ljubljana – FeKK . Z nami bo švicarski strokovnjak Jean Perret, nekdanji dolgoletni vodja festivala Visions du Réel, ki trenutno predava na ženevski šoli za umetnost in oblikovanje HEAD.

Dogodek v Ljubljani je namenjen organizatorjem mednarodnih filmskih festivalov, s poudarkom na razvoju identitete in prepoznavnosti dogodkov.

Delavnica

Torek, 20. avg. SCCA projektna soba (Metelkova 6)

Predavanje

Sreda, 21. avg., Slovenska kinoteka (Miklošičeva 28)

Prijave

info@ced-slovenia.eu in tanja@fekk.si

PROGRAM

DAN 1: Praznujmo raznolikost!

– Delavnica za slovenske organizatorje mednarodnih filmskih festivalov
KDAJ: Torek, 20. avg. (11:00–16:00 z odmorom za kosilo)
KJE: SCCA projektna soba (Metelkova 6, Ljubljana)

Namen delavnice, ki jo bo vodil švicarski strokovnjak Jean Perret, je vodstvene delavce domačih filmskih festivalov spodbuditi k poglobljenemu razmisleku o najbolj značilnih vidikih dogodkov, ki jih organizirajo, in kako na tej podlagi oblikovati ali razviti njihovo prepoznavno identiteto. Nadalje bodo udeleženci na delavnici pridobili ideje in orodja za uspešno prilagajanje novi usmeritvi podprograma Ustvarjalna Evropa – MEDIA, ki od leta 2020 prinaša velik poudarek na povezovanje evropskih festivalov. Močna identiteta partnerskih festivalov je eden od faktorjev uspešnosti tovrstnih sodelovanj.

PRIJAVE: Udeležba je brezplačna, število mest pa omejeno, zato obvezne predhodne prijave zbiramo do 10. avgusta 2019 na e-naslovih info@ced-slovenia.eu in tanja@fekk.si. Prijavitelje prosimo, da skupaj s prijavo pošljejo osebno predstavitev (2000 znakov s presledki) in predstavitev festivala, ki ga zastopajo (2000 znakov s presledki), oboje v angleškem jeziku.

DAN 2: Zakaj sodelovanje med filmskimi festivali?

– Predavanje, predstavitve in omizje
KDAJ: Sreda, 21. avgust (11:00–13:00)
KJE: Slovenska kinoteka (Miklošičeva 28, Ljubljana)

Jean Perret bo v uvodnem predavanju ponudil premislek o splošnem stanju sodobne evropske kinematografije in iztočnice za razpravo o novih modelih sodelovanja med festivali v luči sprememb podprograma Ustvarjalna Evropa – MEDIA. V nadaljevanju bodo zastopniki izbranih domačih in tujih mednarodnih filmskih festivalov v kratki slikovno-besedni formi predstavili dogodke, ki jih pripravljajo, tudi v luči izzivov in priložnosti, s katerimi se srečujejo pri sodelovanju s partnerskimi festivali. Sledila bo moderirana razprava.

Z nami bodo Igor Prassel (Animateka), Peter Cerovšek (FeKK), Jasmina Šepetavc (Festival LGBT filma), Carlos Ramos (Indie Lisboa), Viviane Carlet (Lago Film Fest) in Daniel Ebner (VIS Vienna Shorts).
Pogovor bosta vodili Tanja Hladnik (FeKK/Kino Otok) in Sabina Briški Karlić (Motovila/CED Slovenija).

PRIJAVE: Udeležba je brezplačna. Vendar obvezne predhodne prijave zbiramo do 20. avgusta 2019 na e-naslovih info@ced-slovenia.eu in tanja@fekk.si. Dogodek bo v celoti potekal v angleškem jeziku brez tolmačenja.

O PREDAVATELJU

Jean Perret (1952) je po študiju književnosti in zgodovine delal kot filmski kritik in novinar za različne medije, med drugim tudi Radio Suisse Romande. Leta 1990 je ustvaril sekcijo Semaine de la critique na Mednarodnem filmskem festivalu v Locarnu, ki jo je vodil do leta 1994. Od leta 1995 do 2010 je vodil mednarodni festival dokumentarnega filma v Nyonu Visions du Réel, do konca leta 2018 pa je bil predstojnik filmskega oddelka na ženevski univerzi za umetnost in oblikovanje, kjer še danes predava kot zunanji predavatelj. Poleg tega trenutno razvija različne projekte s produkcijsko hišo GoldenEgg iz Švice na področju izobraževanja pa sodeluje z mednarodno šolo EITCV Cuba.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1