Dan evropskih avtorjev 2024: odkrijte veselje do branja

Evropska komisija ob dnevu evropskih avtorjev – Day of European Authors, 25. marca 2024, vabi vse, da ponovno odkrijejo svoje veselje do branja. Namen dogodka je praznovanje evropske književnosti in spodbujanje zanimanja za branje. Mlade generacije spodbuja k raziskovanju bogastva evropske književnosti. Spodbuja tudi jezikovno raznolikost v Evropi.

Dan evropskih avtorjev bo potekal v vseh 40 državah programa EU Ustvarjalna Evropa, in sicer v obliki različnih dogodkov.

#ReadWithEurope #DanEvropskihAvtorjev #UstvarjalnaEvropa #Creative Europe #PushBoundaries

 

  • Bralna srečanja v šolah, knjižnicah in knjigarnah: šole, knjigarne in knjižnice po vsej Evropi bodo gostile ure glasnega branja za otroke in mlade (interaktivni zemljevid vseh dogodkov). Lani je v projektu sodelovalo več kot 1000 šol.
  • Turneja evropskih avtorjev: Komisija je skupaj s svetom evropskih pisateljev organizirala tudi turnejo, na kateri je sodelovalo 120 evropskih avtorjev, ki so svoja dela predstavili mladim. V Celju in Mariboru, 25. marca bosta dve slovenski avtorici obiskali gimnaziji, in sicer bo Nataša Konc Lorenzutti nastopila na Gimnaziji Celje, Janja Vidmar pa na Prvem odru Prve gimnazije Maribor. Vabljeni!
  • Konferenca o evropski razsežnosti spodbujanja branja, ki bo 25. in 26. marca 2024 v Belgiji. Na njej bodo sodelovali predstavniki ministrstev za izobraževanje in kulturo ter deležniki iz izobraževalnega in knjižnega sektorja (učitelji, avtorji, založniki, knjižničarji, knjigotržci in organizacije za spodbujanje branja). Cilj konference je spodbuditi sodelovanje med izobraževalnim in knjižnim sektorjem pri vprašanju, kako se spopasti z upadanjem pismenosti in bralnih navad med mlajšimi.

Celotno sporočilo Evropske komisije je tukaj, več informacij o dogodku na spletni strani Evropske komisije.

Day Of European Authors 2024 Natasa Konc LorenuttiDay Of European Authors 2024 Janja Vidmar

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1