Atelje Azil Akc Metelkova Img 9641

Upravljalec: KUD Mreža
Področje: (prednostno) glasba, vizualne in intermedijske umetnosti
Lokacija: Ljubljana

Atelje Azil se nahaja v ljubljanskem avtonomnem kulturnem centru Metelkova mesto (stavba Hlev). Prednostno je namenjen umetnikom_cam, ki delujejo na področju glasbenih, vizualnih in intermedijskih umetnosti. Nastal je iz nuje, konec leta 2006, ko je bila ekipa zavoda Art središče primorana zapustiti prostore na Goričkem in si poiskala začasni »azil« na Metelkovi. Po vrnitvi ekipe nazaj na Goričko, je Atelje Azil začel izvajati rezidenčna gostovanja tujih umetnic_kov ter s tem prispeval k razgibanemu ustvarjalnemu vzdušju Metelkova mesta.
Daljših rezidenčnih programov se je od leta 2010 udeležilo več kot 35 umetnikov_ic, ki so svoje zaključno delo predstavili_e v obliki razstave, koncerta, zvočnega zapisa, performansa, predavanja, delavnice, raziskave, specifične naloge ipd.

Rezidente_ke izbirajo z vabili za sodelovanje pri določenem projektu in enkrat letno (marca) razpišejo odprti poziv na program »Umetnica_ki na delovnem izzivu«, ki je namenjen umetnicam_kom iz Slovenije s prebivališčem izven Ljubljane.
V Ateljeju Azil so dobrodošli umetnice_ki tudi ostalih umetniških disciplin, kakor tudi ostale_i ustvarjalke_ci in kulturne_i delavke_ci. Umetniške rezidence lahko trajajo največ tri mesece, najugodnejši čas za gostovanje pa je od pomladi do jeseni. Več tukaj.

Motovilina rastoča baza umetniških rezidenčnih programov v Sloveniji (AiR) predstavlja tovrstne programe oz. prostore, ki jih izvajajo/upravljajo slovenske organizacije. Z informacijami Motovila kot članica mreže On the Move in Mobility Info Points prispeva k mednarodni izmenjavi virov in informacij. S tem prispevamo k promociji priložnosti za mednarodno sodelovanje in mobilnost. Hkrati želimo spodbuditi povezovanje in izmenjavo dobrih (trajnostnih) praks med domačimi izvajalci programov AiR.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1