V Lizboni promoviramo MEDIA zgodbe o uspehu

Ker v letu 2018 Motovila (CED Slovenija) postavlja fokus na sodelovanje tudi s Portugalsko, skupaj s CED Portugalska 19. junija 2018 v Lizboni organiziramo seminar na temo promocije mehanizmov podpore v razvoju filmskih projektov in festivalov. Prav tam bomo posebej izpostavili in promovirali dve slovenski zgodbi o uspehu s podporo podprograma MEDIA Ustvarjalne Evrope, in sicer Zvite pravljice in mednarodni filmski festival Animateka. Animirani film, ki v Sloveniji zadnja leta doživlja ustvarjalen in dinamičen razcvet, dobiva vse vidnejše mesto tudi v podprogramu MEDIA.

Slovenski zgodbi o uspehu ...

Festival Animateka prejema izjemne ocene evropskih ocenjevalcev. Lani je desetič prejel podporo MEDIA, ko je bil tudi kot edini festival iz malih držav posebej pohvaljen zaradi strateškega in celostnega pristopa k vzgoji filmskih občinstev. Zato smo na seminar v Lizbono povabili Sanjo Čakarun, predstavnico za odnose z javnostmi in promocijo pri Animateki (Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta), ki bo portugalski strokovni javnosti podrobneje predstavila festival.

V Lizboni se bo na seminarju predstavila tudi Sara Božanić, direktorica Inštituta za transmedijski dizajn, in sicer z animiranim filmom Zvite pravljice. Lani je kot eden od le treh filmov iz držav z nizko AV zmogljivostjo uspešno prejel podporo, prvič(!) v 15. letih sodelovanja Slovenije v podprogramu MEDIA. Gre za transmedijsko reinterpretacijo znanih pravljic, povedanih skozi medij animirane spletne epizode, televizijskih serij ter navidezne resničnosti (VR), integrirane v razstavni prostor, ki je namenjen dejavnemu soustvarjanju zgodbe s pomočjo tehnologije navidezne resničnosti.

Uspeh in pomen platforme CEE Animation

Sabina Briški Karlić (Motovila / CED Slovenija) pa bo, kot ena izmed soorganizatorjev prvega dogodka za usposabljanje in mreženje producentov animiranega filma iz 19 držav Srednje in Vzhodne Evrope, na seminarju predstavila pobudo CEE Animation. Slednja od uspešne pilotne izvedbe decembra lani na 14. Animateki, danes pomembno prispeva k vidnosti animiranih talentov iz omenjene regije. Uspela se je uveljaviti kot samostojna pobuda za usposabljanje in mreženje ter deluje kot blagovna znamka, ki je prevzela nekdanjo shemo za dostop do trgov Višegrad Animation Forum s podporo MEDIA.

Pobuda CEE Animation se je letos uvrstila tudi na program največjega mednarodnega festivala animiranega filma v Annecyju. Prav tam se je na koprodukcijskem dogodku MIFA in v okviru stojnice programa Ustvarjalna Evropa MEDIA predstavila z naborom talentov in projektov, tj. s kar 42 predstavniki animiranega filma iz regije*. Slovenijo so zastopali Tina Smrekar (Finta), producentka in udeleženka CEE Animation, tudi v vlogi predstavnice Društva slovenskega animiranega filma (enega izmed vodilnih sil CEE Animation), avtorja Špela Čadež (Finta) in Kolja Saksida (ZVVIKS) ter Igor Prassel, direktor Animateke.

*Glej članek na portalu Cineuropa: http://cineuropa.org/en/newsdetail/355829/.

Uspeh in pomen platforme CEE Animation je v pogovoru za portal ASAF pred kratkim izpostavila tudi Sabine Minniti, vodja sektorja TV prikazovanja, inovativnih pristopov in razvoja občinstev pri Izvajalski agenciji EACEA: »Decembra (op. 2017) sem bila v Ljubljani na delavnici CEE Animation Workshop in menim, da gre za velik korak. /…/ Združevanje 19. držav je, verjamem, politično izjemno velika stvar. Lahko ga celo označim za “prebujanje sile”. Prvič so se ljudje odločili nekaj ukreniti skupaj, namesto, da se vsak v svojem kotu sooča s težavami«.

Glej: http://en.asaf.cz/blog/2018/05/24/sabine-minniti-media-creative-europe-i-see-shy-people-here-show-the-world-what-your-talent-is/

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1