Strokovni dokumentaristični maraton na FDF

Zavod Motovila (Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji) v sodelovanju s produkcijsko hišo Petra Pan Production na letošnjem Festivalu dokumentarnega filma prireja serijo štirih strokovnih predavanj uveljavljenih domačih in evropskih ustvarjalcev.

Izkušnje, vrednote, zapeljevanje s filmsko zgodbo, izbire in načini gledanja filmov … gre za značilne in posebne trenutke ustvarjanja in uživanja v filmih. V njih se bomo – tako z ustvarjalnega kot produkcijskega vidika – poglobili v družbi izbranih ustvarjalcev: Jasne Krajinovič (Slovenija, Belgija), Petre Seliškar (Slovenija), Branda Ferra (Makedonija), Borisa Mitića (Srbija) in Martichke Bozhilove (Bolgarija). Skozi prizmo lastnega ustvarjanja dokumentarnih filmov nas bodo popeljali v svoje aktualne filmske zgodbe ter z nami delili izkušnje in koristne nasvete.

Predavanja so namenjena zainteresiranemu strokovnem občinstvu, mladim ustvarjalcem, študentom in ljubiteljem dokumentarnega filma in so brezplačna.

Prijave: Rok za prijave je do srede, 15. marca 2017 do 15. ure,  s pripisom naslova dogodka na katerega se prijavljate.

Urnik

Četrtek, 16. marec
ob 17. uri: ZAKAJ DOKUMENTARNI FILM NI REPORTAŽA?
Dokumentarni film je delo, v katerem avtor s filmskimi sredstvi izrazi osebni, včasih popolnoma intimni pogled na realnost, ki jo snema. Analiza ustvarjalnih postopkov dokumentarnega filma, od scenarija, snemanja do montaže, skozi filmska dela Jasne Krajinovič in skupine avtorjev po njenem izboru.

Jasna Krajinovič
Ustvarjalka, ki na letošnjem festivalu sodeluje z dvema kratkima dokumentarnima filmoma, se je po filmskih začetkih v Sloveniji odpravila v tujino, natančneje v Belgijo. V Bruslju je 1999 končala uveljavljeno filmsko šolo Institut National Supérieur des Arts du Spectacle (INSAS) in od takrat uspešno ustvarja v sodelovanju z znamenitima bratoma Dardenne, ki sta tudi sama začela kot dokumentarista.

Sobota, 18. marec
ob 16.00: MOJ NAROBE SVET (Projekcija dokumentarnega filma)
ob 17.30: UMETNOST PRIPOVEDOVANJA
Dobro povedane zgodbe so močne. V nas odpirajo nove svetove in vzbujajo posebne občutke, tudi hvaležnost, da smo jih imeli priložnost slišati in videti. Ne pozabljamo jih – in zato jih želimo povedati naprej. Predavanje Petre Seliškar in Branda Ferra bo temeljilo na dokumentarnem posvetilu največjemu slovenskemu pripovedovalcu zgodb, Franu Milčinskemu – Ježku, »Moj narobe svet«.

Brand Ferro in Petra Seliškar
Mednarodno in regionalno uveljavljen ustvarjalni tandem iz več kot petnajstih mednarodnih koprodukcij, ki od ustanovitve produkcijske hiše Petra Pan Film leta 2003 svoje delo v celoti posveča ustvarjalnemu dokumentarnemu filmu. Leta 2010 sta v Skopju zasnovala festival MakeDox, danes uveljavljeno regionalno dokumentaristično stičišče, hkrati pa si prek Dokumentarnega kreativnega kolektiva prizadevata za razvoj dokumentarnega filma v Sloveniji.

Ponedeljek, 20. marec
ob 16.00: KARIKATURA DOKUMENTARNE FILMSKE INDUSTRIJE
Večina filmarjev v svet dokumentarnega filma vstopi nepričakovano in v njem preživi različno časovno obdobje, ko se srečuje s številnimi omejitvami. Te so tako spremenljive in nepredvidljive, da begajo tudi izkušene profesionalce. Vendar, če se dobro zazremo, lahko v dokumentarnem svetu le zaznamo določene stalnice – v tem predavanju jih bomo spoznali prav posebno, ilustrativno in ne bo manjkalo humorja.

Boris Mitić
Predavanje bo izvleček desetletnih profesionalnih izkušenj in opazovanj Borisa Mitića, samoukega srbskega filmarja, producenta in strateškega šahista, podkrepljen z anekdotami iz prve roke in ilustriran z domiselnimi grafičnimi prikazi. Njegov zadnji film, dokumentarec o ničemer (In Praise of Nothing), ki nastaja v sodelovanju z dvanajstimi tujimi tv-prikazovalci, umetniškim muzejem in spletno platformo, si je kot prvi projekt iz držav nekdanje Jugoslavije zagotovil rekordno finančno podporo, tako na nacionalni (Filmski center Srbije) kot evropski ravni (podpora programa Ustvarjalne Evrope MEDIA za tv-produkcijo). In to ni vse: da bo gledalce skozi zgodbo o ničemer popeljal kot pripovedovalec, je potrdil tudi – Iggy Pop.
Predavanje bo v angleškem jeziku.

Torek, 21. marec
ob 16.00: PREŽIVETVENI PRIROČNIK ZA USTVARJALCE IN PRODUCENTE DOKUMENTARNIH FILMOV
Katero pot ubrati, če prihajate iz države z omejenim ali neobstoječim financiranjem za odlične zgodbe? Kam iti in kako doseči, da bo vaš dokumentarni film resnično razumljen tudi zunaj nacionalnih meja? Kako lokalno zgodbo narediti univerzalno? Ena najbolj uspešnih evropskih producentk dokumentarnega filma bo delila nasvete za preživetje aktualne krize v dokumentarnem sektorju v naši regiji.
Predavanje bo v angleškem jeziku.

Martichka Bozhilova
Od leta 1999 je direktorica produkcijskega podjetja Agitprop (www.agitprop.bg). Je producentka številnih nagrajenih filmov, ki sodobno bolgarsko kinematografijo zastopajo na najvidnejših festivalih sveta: Cannes, Berlin, Sundance, Toronto, Pusan, Tribeca, IDFA itd. Leta 2006 je prejela nagrado trailblazer za mednarodno pionirstvo v kreativnosti, inovaciji, izvirnosti in prelomnosti dokumentarnega filma. Nagrado je zasnoval Robert Redford v okviru svoje tv-mreže Sundance Channel na konferenci dokumentarnega filma MIPDOC v Cannesu. Je direktorica dveh izobraževalnih programov s podporo programa Ustvarjalna Evropa MEDIA, Balkan Documentary Centre in Documentary Rough Cut Boutique in ambasadorka Evropskega združenja dokumentarnega filma – EDN ter članica njenega izvršnega odbora in predavateljica na različnih delavnicah dokumentarnega filma.

Več informacij o programu Festivala dokumentarnega filma: http://www.fdf.si/index.php/slv/

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1