Start it up – Kako pripraviti evropski projekt?

Center Ustvarjalna Evropa Avstrija je ob izdaji publikacije “Start it up – Kako pripraviti evropski projekt?” v sodelovanju s Štajersko deželno vlado organiziral promocijski dogodek, na katerem so bili predstavljeni tudi slovenski primeri dobre prakse.

Start it up publikacija je namenjena vsem, ki se prvič srečujejo s programom Ustvarjalna Evropa. V njej so zbrane osnovne informacije o podprogramu Kultura, nasveti in odgovori na najpogostejša vprašanja uporabnikov podprograma. Elisabeth Pacher iz CED Avstrija je poudarila, da naj publikacija služi predvsem kot navdih za bodoče EU projekte. V njej so namreč zbrani tudi nekateri primeri dobre prakse. Med drugim tudi platformi Future Arhchitecture Platform in Versopolis, ki sta bili predstavljeni tudi na dogodku.

Partner platforme Future Arhitecture, Haus der Arhitectur je bil tudi gostitelj dogodka. Markus Bogensberger je na kratko predstavil sodelovanje v okviru platforme. Največjo prednost vidi v možnosti mreženja in izmenjave izkušenj med partnerji in širše, poleg tega je izpostavil tudi izjemno zanimanje in vključevanje mladih arhitektov v aktivnosti platforme. Vodja platforme je sicer Muzej za arhitekturo in oblikovanje iz Ljubljane.

Na dogodku je navdušila tudi Anja Kovač iz Beletrine, ki je predstavila delo pesniške platforme Versopolis. Slednja je združila kar 13 festivalov in 137 pesnikov iz različnih držav. Poleg možnosti za promocijo še neuveljavljenih pesnikov, je iz platforme izšla tudi ideja za sodelovanje z mladimi prevajalci.

Predstavljen je bil tudi večletni projekt IN SITU, katerega partner je La strada iz Graza. Werner Schrempf je z udeleženci delil tako vsebinske kot administrativne podrobnosti projekta. Poudaril je pomen zaupanja in transparentnosti med projektnimi partnerji. V partnerskem konzorciju sicer ni partnerjev iz Slovenije, so pa v okviru projekta sodelovali s KUD Ljud iz Slovenije, ki so navdušili občinstvo v Grazu.

Ines Kežman iz CED Slovenija pa je udeležencem predstavila sodelovanje slovenskih organizacij v okviru programa Ustvarjalna Evropa in delo pisarne  CED Slovenija.  Poleg tega je izpostavila tudi bazo Culture.si, pomembno orodje za iskanje partnerskih organizacij iz Slovenije.

Sicer je dogodek ponudil tudi kratek vpogled v osnove programa Ustvarjalna Evropa, ki ga je pripravila Sandra Kocuvan, predstavnica Štajerske deželne vlade, ki je dogodek tudi povezovala.

Foto dokumentacija in predstavitve: http://www.kultur.steiermark.at/cms/beitrag/12586882/129612003/

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1